Obama: Trumpi NATO-kommentaarid näitavad puudulikku ettevalmistust (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi hiljutine kommentaar, et Ühendriigid ei pruugi tulla kaitsma NATO liikmeid Venemaa võimaliku rünnaku korral näitavad tema ettevalmistuse puudumist välispoliitika valdkonnas, ütles president Barack Obama täna.

Obama sõnul tunnistas Trump sellega, et USA ei pruugi kinni pidada NATO kõige kesksemast põhimõttest, mille kohaselt on rünnak alliansi ühe liikme vastu rünnak kogu ühenduse vastu.

Obama kommenteeris Trumpi sõnavõttu CBS Newsi saates «Face the Nation».

Obama ütles, et Trumpi eelmise nädala kommentaarid NATO kohta olid märk puudulikust ettevalmistusest, mida ta on näidanud välispoliitika küsimustes.

Trump sõnas ajalehele New York Times antud intervjuus, et ta ei prognoosiks USA reageeringut juhul, kui Venemaa peaks ründama NATO väiksemaid liikmesriike Eestit või Lätit.

«Kui nad täidavad oma kohustusi meie ees, siis vastus on jah, me kaitseme,» sõnas Trump.

Obama sõnul on suur vahe selles, kas kutsuda NATO liikmesriike täitma oma lubadusi kaitsekulutuste valdkonnas, eriti ajal, kui Venemaa on muutunud agressiivsemaks, või öelda neile «Teate mis? Me ei pruugi kinni pidada maailma ajaloo kõige tähtsama alliansi kesksest põhimõttest».

Obama rõhutas samas, et demokraatide tõenäoline presidendikandidaat Hillary Clinton on kindlalt suuteline presidendiameti jaanuaris üle võtma.

«Ma tõepoolest usun, et kunagi varem ei ole olnud presidendiametiks paremini ettevalmistatud kandidaati kui Hillary Clinton,» ütles ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles