Mistrali-leping sai Venemaa ja Prantsusmaa allkirjad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev. Foto: SCANPIX

Vene asepeaminister Igor Setšin ja Prantsuse kaitseminister Allain Juppé allkirjastasid täna kõrgtehnoloogilise helikopterikandja Mistral ostulepingu.

Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy silme all Prantsuse lääneosas asuvas sadamalinnas Saint-Nazaire´is allkirjastatud lepingu kohaselt ehitavad riigid Prantsusmaa laevatehases ühiselt kaks dessantlaeva. Hiljem ehitatakse Peterburi laevatehases veel kaks sama tüüpi alust, vahendas uudisteagentuur AFP.

Venemaa riikliku relvaekspordikompanii Rosoboronexport, millel on ainuõigus kaubelda rahvusvaheliselt sõjalise toodanguga, juhi Anatoli Saikini sõnul pole lepingus paika pandud laevade hinda ega konkreetseid tähtaegu.

«Lepinguni on endiselt pikk tee. Alla on kirjutatud vaid valitsustevaheline üldine kokkulepe,» kommenteeris Saikin RIA Novosti vahendusel.

Vene kaitseministeeriumi allikas on varem kinnitanud, et esimene kopterikandja läheb Venemaale maksma vähemalt 700 miljonit eurot.

Mistral, mis on Prantsuse laevastiku suuruselt teine alus, kaalub 21 000 tonni ja on 200 meetrit pikk. See alus võib vedada helikoptereid, maabumisaluseid, tanke ja muud sõjatehnikat ning sadu inimesi.

Seejuures sobib alus ka dessantide korraldamiseks, mis ajas tagajalgadele Venemaa naabruses asuvad endised liiduvabariigid, kelle eksperdid nimetasid relvatehingut julgeolekuriskiks kogu alliansile. Seni pole ükski NATO liikmesriik Venemaale nii kõrgtehnoloogilist sõjatehnikat müünud.

Venemaa naaberriike ärritas ka Venemaa kindrali sõnavõtt, milles viimane vihjas, et Mistraliga oleks Vene sõjalaevastik augustisõja ajal jõudnud märksa kiiremini Gruusia vetesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles