Trumpi viimaseid väljaütlemisi saadab tugev kriitika (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide vabariiklastepartei presidendikandidaat Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide vabariiklastepartei presidendikandidaat Donald Trump. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Trump on lisaks eelmise nädala NATO kriitikale suutnud maha teha ka teisi koostööorganisatsioone. Väljaütlemistele on tulnud mitmeid reaktsioone, teiste seas ka USA presidendilt Barack Obamalt.

USA vabariiklaste partei presidendikandidaat Donald Trump kritiseeris eile antud usutluses NBC Newsile Euroopa Liitu (EL) ning proovis kaitsta oma NATO kohta tehtud kommentaare.

Lisaks möödunud nädalal tehtud kommentaaridele NATO suunas, milles ütles Trump muuhulgas, et tema ametiajal ei pruugi USA teiste seas Baltikumile sõjaseisukorras appi tulla, jätkas ta kriitikaga ka EL'i ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) suunas.

EL on Trumpi sõnul loodud selleks, et «võita Ameerikat raha teenimises». Lisaks lubas Trump presidendiks saamise korral võimalust, et välja astutakse Maailma Kaubandusorganisatsioonist (WTO). Ta kutsus organisatsiooni «katastroofiks» ja avaldas pahameelt selle kaubanduslepete üle.

Samuti proovis Trump pehmenda enda NATOle suunatud kriitikat ja ütles enda kaitseks, et ühenduse liikmed peaksid USAle rohkem maksma, vaid siis täidab Washington oma lepingu järgseid kohustusi.

President Barack Obama ütles, et Trumpi avaldus näitab tema «puudulikku ettevalmistust» välispoliitikas, eriti mis puudutab «maailma ajaloo kõige tähtsamat liitu (NATOt)». Veel arvas Obama, et Trump lõhub oma väljaütlemistega väärtusi, mis teeb Ameerikast väljapaistva riigi.

«NATO ehitati demokraatide ja vabariiklaste poolt ning on alates Teisest maailmasõjast alates olnud USA välispoliitika nurgakivi,» kinnitas Obama.

«On suur vahe kutsuda meie Euroopa liitlasi üles suunama rohkem raha kaitsekulutustele või öelda neile, et me ei pea kinni alliansi tähtsaimast punktist, eriti ajal, mil Venemaa on järjest agressiivsem,» ütles Obama.

Samuti avaldas kahetsust Trumpi kaubanduse vastase retoorika üle WTO direktor, öeldes, et see võib kahjustada ülemaailmselt majanduskasvu. «Ma olen mures. Ma arvan, et kaubandusest rääkides ei ole me kehvemas seisus kui enne, kuid me ei ole ka paremas seisus,» ütles WTO direktor Roberto Azevedo intervjuus televisioonile.

Sõna on võtnud ka eelmistel USA valimistel vabariiklaste kandidaadiks olnud Mitt Romney, kes ütles, et kui Trumpi plaanitavad muudatused käiku läheksid, vajuks riik allakäigutrepile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles