Hiina piirab taas meediavabadust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping.
Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping. Foto: Artur Widak/Artur Widak/Sipa USA

Interneti väljaanded võivad edaspidi kajastada tundlikke teemasid vaid siis, kui need pärinevad riigi kontrollitud uudisteagentuuridest.

Hiina internetiportaalidel on keelatud edaspidi originaaltekste poliitiliselt tundlikel teemadel avaldada. Ekspertide hinnangul on see järjekordne samm Hiina presidendilt Xi Jinpinilt, et kehtestada kontroll meedia üle.

Interneti gigandid nagu Netease, Sina ja Sohu pidid alates eilsest enda tegevust piirama, raporteerib Hiina Küberruumi Administratsioon (CAC). Selline iseseisev ajakirjandus on «tugevalt rikkunud regulatsioone ning olnud alatute tulemustega», ütles CACi ametnik Reutersile.

Pekingi kontrollitud The Global Times ütles, et online-portaalidel on lubatud publitseerida lugusid «sotsiaalsetel ja poliitilistel teemadel» ainult siis, kui need on võetud riigi kontrollitud uudisteagentuuridest.

Samuti hoiatas CACi esindaja, et keelu eirajatele pannakse tugev seaduslik surve peale.

Viis kuud tagasi tegi Xi ringkäigu riigi meediakanalites Pekingis ning nõudis absoluutset lojaalsust seal töötavatelt ajakirjanikelt ja kannustas neid levitama partei poliitikat ja väljavaateid.

Pekingi Võõrkeelte Ülikooli ajakirjandusprofessor Qiao Mu ütles, et internetiväljaannetel on juba pikalt olnud keelatud avaldada poliitiliselt tundlikke teemasid. Varem on aga sellised piirangud olnud võrdlemisi harva kontrollitud.

Qiao mainis veel, et reeglid võeti vastu vaid mõni nädal pärast seda, kui Hiina peamine internetivabaduse reguleerija, Lu Wei, eemaldati ootamatult oma positsioonilt. Ta asendati Hiina tsensuuri juhi Xu Liniga, kes on olnud kommunistliku partei esindaja Shanghais.

«Uus ülemus võttis koha kontoris ja nüüd peab enda tõestamiseks midagi uut tegema,» ütles Qiao.

Qiao arvas ka, et viimased sündmused Hiinas, mille hulka kuuluvad üleujutused ja rahvusvahelise tribunali otsus mitte rahuldada Hiina nõudmisi Lõuna-Hiina merel – tähendas, et Peking kardab kaotada kontrolli meedia üle.

«Ei ole olnud vaikne suvi. Võimud kardavad, et sellisel raporteerimisel võib olla mõju sotsiaalsele stabiilsusele,» ütles ta.

Wen Tao, Hiina ajakirjanik, kes töötas ühes uudisteagentuuris, mis nüüdseks suletud on, ütles The New York Timesile, et tsensoritel on raske täielikult kontrollida uudistevoogu. «Informatsiooni voogu ei saa peatada – see on nagu laviin,» ütles ta.

Ajakirjandusprofessor Qiao ütles, et ilmselt on oodata kommunistlikult parteilt edasisi piiranguid meediale. See on alles algus. Rohkem muutusi on tulemas,» ennustas professor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles