Jaapani hooldekodus toimunud verises massitapmises hukkus 19 inimest (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud hoolekandeasutust läbi otsimas.
Politseinikud hoolekandeasutust läbi otsimas. Foto: Reuters/ScanPix

Tokyost 40 kilomeetrit läänes asuvas puuetega inimeste hooldekodus toimunud ohvriterikkas massitapmises on hukkunud vähemalt 19 inimest, 26 on vigastatud.

26-aastane Satoshi Uematsu, kes töötas Sagamiharas asuvas Tsukui Yamayurien`i hooldekodus selle aasta veebruarini, murdis kohaliku politseiprefektuuri sõnul kella kahe paiku öösel hoolekandeasutuse aknast sisse.

Korrakaitsjad said asutuse töötajalt kõne teatega, et toimub rünnak. Mees pussitas hooldekodu patsiente noaga, tappes 19 ja vigastades 26 inimest.

Umbes tund aega peale rünnakut pöördus Uematsu Sagamihara politseijaoskonda ja andis ennast ise üles. Mehel olid kaasas verised noad ja seljas ohvrite verega kaetud riided. Ka auto rool, millega pussitaja politseijaoskonda sõitis, oli verine. Oma sõnul soovis ta, et puuetega inimesed maailmast kaoksid.

Foto: KYODO/REUTERS

Jaapani aastakümnete kõige verisema tapmise motiiv on ebaselge. Kohaliku politsei teatel oli mees veebruaris saatnud Jaapani võimudele käsitsi kirjutatud kirja, milles ähvardas tappa sadu puuetega inimesi. Teda hoiti raviasutuses kaks nädalat.

Mehe naabrid olid säärasest käitumisest šokeeritud, kuna endiste kolleegide sõnul oli õpetajaks õppinud mees heatahtlik ja sai lastega hästi läbi.

Rünnaku ohvrid olid vanuses 19 kuni 70 eluaastat. Ühe raviarsti sõnul on hooldekodu patsiendid vaimses šokis ega suuda veel selgelt rääkida.

«Kui Uematsu end üles andis, olid tal kaasas erinevat tüüpi noad, kõik verega kaetud» sõnas Kanagawa ametnik ajakirjanikele.

Valitsuse pressiesindaja Yoshihide Suga sõnul ei ole rünnakul mingeid seoseid ISISega. Ta lisas, et valitsus asub linnavalitsusest ja politseijaoskonnast saadavat informatsiooni analüüsima, et hoida ära taolise juhtumi kordumine.

Jaapanis on massitapmised harvad. Kuna riigi relvaseadus on äärmiselt range, on rünnakutüüpidest tavalisimad pussitamine ja mürgitamine.

2001. aasta juunis tappis Osakas asuva Ikeda põhikooli koristaja kaheksa last, kui asus koolilapsi valimatult pussitama.

2008. aasta juunis rammis mees autoga inimsumma ning pussitas seejärel 18 ohvrit, tappes seitse inimest Tokyo kuulsas Akihabara mängurite piirkonnas.

Jaapani hiljutise ajaloo kõige ohvriterohkem õnnetus toimus 1982. aastal, mil Japan Air Lines`i lennuk kukkus Tokyo lahte, õnnetuses hukkus 24 inimest.

Viimane kord, kui Sagamihara meediaväljaannete esikülgedele jõudis, oli 2012. aastal, mil seal arreteeriti Jaapani viimsepäevasekti liige Naoko Kikuchi, kes oli vastutav 1995. aastal Tokyo metroos toimunud närvigaasi rünnaku eest, kus hukkus 13 ja sai viga enam kui 5500 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles