Uuring: Türklased usuvad Güleni süüd (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto: SCANPIX

Peaaegu kaks kolmandikku Türgi elanikest usub, et Ameerika Ühendriikides elav vaimulik Fethullah Gülen oli 15. juulil toimunud riigipöördekatse taga, selgub Andy-Ar korraldatud uuringust.

President Recep Tayyip Erdoğani sõnul on riigipöördekatse korraldaja suurearvulise järgijate hulgaga Gülen, kes on loonud riigi kontrollimise eesmärgil võrgustiku armees, politseis, õigussüsteemis, tsiviilteenistuses, haridussüsteemis ning meedias.

Türgi nõuab USAlt Güleni väljaandmist, mille peale Washington on vastanud, et täidab nõudmise ainult kindlate tõendite olemasolul.

Kleerik, kes on elanud Ühendriikides 1999. aastast alates, väidab, et riigipöördekatse võib olla Erdoğani lavastatud.

Andy-Ari küsitluse kohaselt usub 64,4 protsenti türklastest Güleni seotust riigipöördekatsega, 3,8 protsenti vastanutest süüdistab USAd, 3,6 protsenti välisjõudusid ning 2,2 protsenti president Recep Tayyip Erdoğani.

Lisaks selgub uuringust, et 72,6 protsenti vastanuist usub riigipöördekatse algatanud sõjaväeohvitseride seotust välisriikidega ning 78,9 protsenti inimestest leiab, et solidaarsus Erdoğani ja opositsioonijõudude vahel oli riigipöördekatse ajal ehtne.

Küsimusele, kas nad soovivad, et Gülen toodaks tagasi Türki, vastas 81,5 protsenti jaatavalt ning 77,7 protsenti vastanutest leidis, et Gülen ja tema toetajad kujutavad riigile tõsist ohtu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles