Türgi valitsus teeb opositsiooniga koostööd põhiseaduse kallal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan (keskel) kohtumisel peaminister Binali Yildirimi (paremal) ning kahe opositsiooniliidriga.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan (keskel) kohtumisel peaminister Binali Yildirimi (paremal) ning kahe opositsiooniliidriga. Foto: KAYHAN OZER/AFP

Türgi valitsus on valmis töötama kõigi peamiste opositsiooniparteidega uue konstitutsiooni planeerimisel, ütles eile peaminister Binali Yildirim.

«Kõik peamised parteid on võimelised alustama tööd uue põhiseaduse kallal,» ütles Yildirim reporteritele Ankaras. Ta lisas, et see tehti selgeks kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdogani ja kahe opositsiooniliidriga.

Ta ütles veel, et alguses tehakse konstitutsiooni «väike parandusettepanek»  seoses 15. juuli riigipöördekatsega, kuid ei täpsustanud milline.

«Tuleb väikene muudatus, mis likvideerib põhiseadusest takistused ja siis saame alustada tööga,» ütles Yildrim.

Praegune põhiseadus on koostatud 1980. aasta riigipöörde vaimus ning valitsus on pikalt soovinud seda muuta.

Erdogan ja juhtiv Õigluse ja Arengu Partei (AKP) soovivad sisse viia täidesaatva presidentaalse süsteemi, kuid peaminister seda ajakirjanikele ei maininud.

Erdogan, kelle juhitud AKP hoiab Türgi parlamendis enamust, kohtus Vabariikliku Rahva Partei (CHP) esindaja Kemal Kilicdarogluga ja Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) juhi Devlet Bahceliga, et leida poliitilist stabiilsust pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset.

Kurdide Rahva Demokraatliku Partei (HDP) esindajat Selahattin Demirtast pole kohtumisele kutsutud, kuid Yldrim lausus, et HDP võib samuti põhiseaduse arutelul osaleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles