Iirimaa ja Suurbritannia soovivad mõlemad vabaliikumise jätkumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May tänasel kohtumisel Iirimaa peaministry Enda Kennyga.
Suurbritannia peaminister Theresa May tänasel kohtumisel Iirimaa peaministry Enda Kennyga. Foto: Ben Cawthra/Ben Cawthra/Sipa USA

Suurbritannias kui ka Iirimaal on tugev tahe säilitada riikidevahelist vabaliikumist, pärast esimese lahkumist Euroopa Liidust (EL), ütles täna Suurbritannia peaminister Theresa May. Mõlema riigi peaministrid kohtusid täna Londonis.

May külastas eile Põhja-Iirimaad ning ütles, et soovi varasema piiri taastamist Iirimaa Vabariigiga, mis on Suurbritannia ainuke maismaapiiri Euroopa Liiduga.

«Me teenisime mõlemad kasu Ühendkuningriigi ja Iirimaa vahelisest piirist, isegi enne kui mõlemad riigid kuulusid Euroopa Liitu,» ütles May ühisel pressikonverentsil oma Iiri kolleegi Enda Kennyga Londonis.

«Mõlemal poolelt tuleb tugev tahe seda nii hoida ja nüüd peame siduma lepingu, mis huvitab meid mõlemaid.»

Ministrid rõhutasid, et Põhja-Iirmaa rahulepingut, mis lõpetas kolm dekaadi võitlust katoliiklastest rahvuslaste  ja Briti võimu pooldavate protestantide vahel, ei tohi eelmise kuu referendum kuidagi mõjutada.  

Põhja-Iirmaa hääletas EL'i jäämise poolt, kui 56 protsenti hääletas «jäämise» poolt.

Mõned on referendumi tulemusena nõudnud Põhja-Iirmaa eraldumist Ühendkuningriikidest, et jääda EL'i oskaks ühendatud Iirimaa kooseisus.

Iirimaa ühtsuse kohta küsides ütles Kenny, et aktsepteerib brittide otsust EL'ist lahkuda ja uueks tööks on Brexiti järgne protsess läbida «nii praktiliselt, hea kujutlusvõimega ja loominguliselt, kui võimalik».

Kenny mainis samuti, et kui Iirimaa soovib näha Suurbritanniat hoidmas lähedast sidet Euroopa Liiduga, mis on nende parimates huvides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles