Aserbaidžaani põhiseadusreferendum toimub 26. septembril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Alham Alijev kohtumas Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.
Aserbaidžaani president Alham Alijev kohtumas Venemaa välisministri Sergei Lavroviga. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

Aserbaidžaan kuulutas täna 26. septembriks välja referendumi põhiseaduse muutmiseks, mis suurendaks president Ilham Alijevi võimu.

Aserbaidžaani konstitutsioonikohus on muudatused, mis pikendaksid presidendi ametiaega praeguselt viielt seitsmele aastale, juba heaks kiitnud. Muudatused looksid ka uue esimese asepresidendi ja mitu asepresidendi ametikohta.

Ilham Alijev on juhtinud Aserbaidžaani alates oma isa Geidar Alijevi surmast 2003. aastal. Viimati võitis Alijev ülekaalukalt 2013. aasta valimised, kuigi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate hinnangul esines valimiste läbiviimisel märkimisväärseid probleeme. Järgmised presidendivalimised peaksid toimuma 2018. aastal.

Pärast 2009. aasta vaidlusalust referendumit, mis tühistas presidendi kahe ametiaja nõude, võib Alijev kandideerida riigipeaks määramatu arvu kordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles