Türgi ja Venemaa on jätkamas suurt gaasiprojekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nihat Zeybekci (vasakul) ja Aleksandr Novak täna Moskvas.
Nihat Zeybekci (vasakul) ja Aleksandr Novak täna Moskvas. Foto: SCANPIX

Nii Türgi kui ka Venemaa on avaldanud valmisolekut jätkata koostööd gaasitoru Turkish Stream rajamiseks.

«Me oleme avatud Turkish Streami esimese toru ehitamisele,» sõnas Türgi majandusminister Nihat Zeybekci pärast täna Moskvas toimunud kohtumist oma Vene kolleegi Aleksandr Novakiga.

Venemaa president Vladimir Putin teatas juba tänavu mais, kui kahe riigi suhted olid veel mullu novembris Türgi poolt alla tulistatud Venemaa sõjalennuki intsidendi tõttu teravad, et Venemaa on endiselt huvitatud gaasi tarnimisest Euroopasse läbi Musta mere.

Algselt oli Venemaal kavas tarnida gaasi Euroopasse South Streami gaasitoru kaudu. Viimane oli Vene gaasimonopoli Gazprom ja Itaalia suurfirma ENI koostööprojekt. Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav torustik loodeti valmis saada 2015. aastaks ning see pidi tarnima Lõuna-Euroopa riikidesse 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Seejuures andnuks South Stream Venemaale võimaluse vältida Ukrainat transiitriigina.

Gaasitoru pidi hargnema kaheks Bulgaarias. Üks haru pidi suunduma Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse. Venemaa sõlmis ka kõigi trassile jäävate riikidega, välja arvatud Bulgaariaga, vajalikud lepingud, kuid Euroopa Komisjoni vastuseisu tõttu projektist siiski asja ei saanud.

Komisjon otsustas 2014. aastal, et Gazpromi South Streami suurprojekt polnud kooskõlas ELi siseturu reeglitega. Kuigi komisjon ei keelanud toru ehitust, tuli projekt siiski peatada ehtitus- ja tarnelepetes olnud vigade tõttu.

Pärast komisjoni otsust teatas Gazprom, et uus gaasitoru rajatakse läbi Türgi. Turkish Streami projekti mõte oli sarnane South Streamiga ning ka see oleks kulgenud läbi Musta mere. Pärast Türgi õhuruumi rikkunud Vene sõjalennuki allatulistamist mullu novembris kahe riigi suhted aga jahenesid ning Moskva teatas Turkish Streami projekti peatamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles