Rootsi võitleb Vene libauudistega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Rootsi on mures pideva Venemaa poolt edastatava desinformatsiooni pärast, vahendab The Local.

Rootsi tsiviiljulgeolekuagentuuri töötaja Mikael Tofvessoni sõnul levib riigis igapäevaselt valeinformatsiooni NATOt, immigratsiooni ja terrorismi puudutavate teemade kohta.

«See toimub pidevalt. Praegune muster on see, et nad hoiavad üleval narratiivi, mis on mingis aspektis Rootsile kahjulik,» sõnas Tofvesson.

Psühholoogiline sõjapidamine sisaldab endas mitmeid taktikaid, mis on suunatud avaliku arvamuse ja poliitiliste otsuste mõjutamisele. Kuigi suur osa valeinfot on otseselt seotud Venemaaga, keskendub see paljuski ka immigratsiooni ja terrorismi teemadele.

Rootsi julgeolekupolitsei aastaaruandes seisis, et Vene propaganda on suunatud «venemeelsete sõnumite levitamisele ja ühiskonna lõhestamisele».

Informatsiooni levitamine toimub Vene Twitteri propagandast kuni võõrjõudude poolt kinni makstud «sõltumatute ekspertide» arvamuste kajastamiseni meedias. Ka Vene propagandakanalid RT ja Sputnik on olulised võltsuudiste levitajad.

Eelmisel aastal ilmus internetifoorumites väidetavalt Rootsi justiitsministeeriumi kirjutatud võltskiri, mis oli suunatud Ukraina kaitseministeeriumile. Kirjas «tunnistas» uurija rootslase süüd Ukraina sõjakuritegudes ning lubas need kinni mätsida. Kiri eemaldati kohe peale avastamist.

Tsiviiljulgeoleku agentuur palkab valeinformatsiooniga võitlemiseks täiendavat personali. «Meil on hea meeskond, kes asja kallal töötab,» sõnas Tofvesson.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles