Soome võib 100. juubeliks saada Norralt mäetipu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiritulp Soome kõrgeimas punktis.
Piiritulp Soome kõrgeimas punktis. Foto: Wikipedia.org

Norra valitsus kaalub ettepanekut kinkida Soomele selle 100. iseseisvusaastapäevaks kahe riigi piirialal asuv 1331-meetrine Halti mäetipp.

Norra ringhäälingu NRK teatel tegi Norra valitsusele taolise ettepaneku pensionärist endine geograaf Bjørn Geirr Harsson. Kui Norra peaks otsustama Kåfjordi piirkonnas asuva mäetipu loovutamise kasuks, tähendaks see, et Soome saaks endale uue kõrgeima mäetipu.

Halti asukoht Soome ja Norra piiril. Foto:
Halti asukoht Soome ja Norra piiril. Foto: Foto: YLE

Halti mäetipu kõrguseks on 1331 meetrit merepinnast. Soome kõrgeim looduslik punkt on praegu 1324 meetri kõrgusel merepinnast asuv Hálditšohkka, mis asub kohe Halti mäe tipu naabruses.

Kuid Hálditšohkka pole mäetipp, vaid üksnes Halti üks vahetipp. Piiri nihutamine umbes 40 meetri võrra tähendaks aga seda, et Soome saaks endale päris oma mäetipu.

Isegi kui Norra peaks otsustama Halti kinkimise kasuks, jääks Norra ja ühtlasi kogu Põhja-Euroopa kõrgeimaks mäetipuks endiselt 2469 meetri kõrgune Galdhøpiggen.

Taolise kingiideega tuli Harsson välja juba kevadel, kuid nüüd on ettepanek jõudnud ametlikult Norra peaministri Erna Solbergi valitsuseni.

«On teatud formaalsed väljakutsed ja ma pole veel enda seisukohta selles küsimuses kujundanud,» ütles Solberg Norra ringhäälingule. «Kuid me kaalume seda,» lisas ta samas.

Soome tähistab 100. iseseisvusjuubelit tuleva aasta 6. detsembril. Just sel kuupäeval 1917. aastal kuulutas Soome parlament häältega 100:88 Soome iseseisvaks riigiks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles