Kreml eitas sekkumist USA presidendivalimistesse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest presidendikandidaadi Donald Trumpi (paremal) ja Venemaa riigipea Vladimir Putini suudlust kujutav grafiti Leedu pealinnas Vilniuses.
Vabariiklasest presidendikandidaadi Donald Trumpi (paremal) ja Venemaa riigipea Vladimir Putini suudlust kujutav grafiti Leedu pealinnas Vilniuses. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi esindaja Dmitri Peskov eitas väidet, nagu püüaks Venemaa kallutada vaekaussi USA presidendivalimistel vabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi kasuks.

«President Putin (Venemaa president Vladimir Putin - toim) on korduvalt öelnud, et Venemaa pole kunagi sekkunud ega sekku kunagi siseasjadesse, eriti ajal, mil teistes riikides käib valimisprotsess,» ütles Peskov täna Moskvas ajakirjanikele.

Samuti eitas Peskov väidet, nagu oleks Venemaa kuidagi seotud möödunud nädalal avalikuks tulnud elektronkirjade lekkeskandaaliga Ameerika Ühendriikides.

Pühapäeval teatas USA Demokraatide rahvuskomitee (DNC) esinaine Debbie Wasserman Schultz oma tagasiastumisest lekkinud kirjavahetuse tõttu, kuna selles selgus, et partei oli mänginud rolli Hillary Clintoni erakonnakaaslasest rivaali Bernie Sandersi kampaania ebaõnnestumise juures.

Elektronkirjade kaudu olid omavahel suhtluses DNCi kõrged ametnikud, kes olid arutanud võimalusi Sandersi populaarsuse pidurdamiseks ja Clintoni demokraatide presidendikandidaadiks tegemiseks. Kirjadest selgub, et Sanders võitles juba algusest peale kaotatud lahingut ja partei ei oleks niikuinii lasknud Vermonti senaatorit presidendikandidaadiks.

Praeguseks on avaldatud 19 000 elektronkirja. Wikileaks väitis, et tegu on seitsme DNCi võtmeliikme kirjavahetusega ja avaldatud on vaid väike osa saadud andmetest. Seda, millist valgustkartvat informatsiooni ülejäänud kirjadest veel võib lekkida, teavad ilmselt vaid asjaga seotud isikud.

Elektronkirjade lekkimise tõttu on Clintoni leer veendunud, et tegu oli vabariiklaste ja Venemaa kokkumänguga. «Meie jaoks on häiriv see, et ekspertide sõnul tungis Venemaa DNCi serveritesse ja varastas elektronkirjad. Venemaa avalikustab nüüd neid kirju eesmärgiga aidata Donald Trump võidule,» ütles Clintoni presidendikampaania eestvedaja Robby Mook.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles