Poolal on põhiseaduskohtu muudatuste tagasipööramiseks kolm kuud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans
Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon andis Poolale kolm kuud, et pöörata tagasi riigi põhiseaduskohtule mullu kehtestatud muudatused.

«Ärgitame Poola võime tegutsema nende murede lahendamiseks ning teavitama Euroopa Komisjoni astutud sammudest järgmise kolme kuu jooksul,» ütles komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans täna. Volinik lisas, et kui muudatusi tagasi ei pöörata, siis võivad sellele järgneda sanktsioonid.

«Õigusriigi kaitse on meie liidu üks tugisammastest,» lausus Timmermans.

Poola parlament võttis sel kuul vastu seaduse, mis leevendab rahvusvahelist kriitikat pälvinud reegleid ja võimaldab konstitutsioonikohtul taas tegutseda. Samas ütles Timmermans, et mitmed fundamentaalsed mured on jätkuvalt lahendamata.

Poola ja EL-i suhted hakkasid jahenema novembris, mil riigis võimule saanud erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsus asus konstitutsioonikohut ja riigimeediat oma kontrollile allutama.

Detsembris vastu võetud konstitutsioonikohtu töökorra muudatused sisaldavad reeglit, mis nõuab kohtult juhtumite menetlemist kronoloogilises järjekorras, sedamööda, kuidas asjad on kohtusse jõudnud.

Teine muudatus ütleb, et otsuse jõustumiseks peab seda toetama kahe kolmandikuline enamus, varem oli nõutud lihthäälte enamus. Muudatus nõuab otsuse jõustumiseks ka 13 kohtuniku kvoorumit.

Konstitutsioonikohus ise kuulutas märtsis muudatused põhiseadusvastaseks. PiS omakorda lükkas kohtu hinnangu tagasi.

Muudatused halvasid kohtu tegevuse. Enam ei ole võimalik seada juhtumeid tähtsuse järjekorda ega kontrollida uusi seadusi, mille võimuerakond on läbi surunud.

Komisjon, mis on mures Poola konstitutsioonikohtu tegevuse halvanud valitsuse sammude pärast, käivitas pärast muudatusi niinimetatud õigusriigi menetluse, mille eesmärk on kaitsta EL-i väärtusi, sealhulgas seaduste austamist. EL esitas juuni alguses Poolale põhiseaduskohtu muudatuste asjus ka ametliku hoiatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles