Minister: Türgi sõjavägi valmistus enne riigipöördekatset puhastuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi võimud kavandasid enne nurjunud riigipööret suurpuhastust sõjaväes, et eemaldada kõik USA-s paguluses elava vaimuliku Fethullah Güleniga seotud elemendid, ütles täna president Recep Tayyip Erdoğanile lähedane minister.

Energiaminister Berat Albayrak, kes on presidendi väimees, ütles, et osa sõjaväelastest asus ametikoha kaotust aimates valitsuse vastu tegutsema.

Putšiööl 15. juuli Erdoğani kõrval viibinud Albayraki sõnul hoiatas presidenti esimesena riigipöördest üks tsiviilisik, kuid olukorra tõsidus selgus alles hiljem.

Albayrak ütles esimest korda pärast riigipöördekatset ajakirjanikega kohtudes, et Türgi sõjaväe ülemjuhatusel oli kavas heita sel suvel relvajõududest välja kõik Güleniga seotud ohvitserid. Türgi võimud süüdistavad Güleni riigipöörde kavandamises.

«Neil olid kavas tõsised sammud gülenistidest ohvitseride ja kindralite relvajõudude ridadest kõrvaldamiseks. Me juba töötasime selle kallal.»

See olnuks osa üldisest Güleni-vastasest puhastustööst, mis pidi laienema ka õigussüsteemi ja teistesse institutsioonidesse, lisas Albayrak.

Tema sõnul olid Güleniga seotud inimeste nimekirjad juba koostatud ja ministeeriumidele välja jagatud. «Kui nad (vandenõulased) taipasid, kuidas asjad lähevad, astusid nad oma viimase sammu.»

Ministri sõnul toetas riigipööret vaid väike osa NATO liikmesriigi 750 000 sõjaväelasest, kuid suurel hulgal Güleni toetajatel oli õnnestunud imbuda sõjaväe kõrgemasse ja keskmisse ešeloni.

«Kui rääkida kindralite tasandist, saab probleemi tõsidus mõistatavaks,» ütles Erdoğani vanima tütre Esra abikaasast energiaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles