Väljaanded: Müncheni tulistaja vihkas välismaalasi ja ihales Hitlerit (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunute mälestamine ostukeskuse juures, kus Ali David Sonboly tappis üheksa inimest
Hukkunute mälestamine ostukeskuse juures, kus Ali David Sonboly tappis üheksa inimest Foto: SCANPIX

Saksa ja Briti meedia teatel oli Münchenis Olympia ostukeskuses tule avanud Ali David Sonboly uhke oma «aaria päritolu» üle, kuid samas tahtis peita moslemijuuri.

Mitmete allikate teatel oli 18-aastane Sonboly oma vaadetelt rassistlik ja sisserändajate vastane hoolimata sellest, et ta vanemad migreerusid 1990. aastatel Iraanist Saksamaale ning ta ise on sündinud selles riigis.

Uurimine näitas, et Sonboly vihkas sisserännanuid, eelkõige araablasi ja türklasi, kelle suhtes oli tal üleväärsuskompleks.

Noormehe kodus olnud materjali läbiotsimine näitas, et Sonboly oli sündinud natsijuhi Adolf Hitleriga samal päeval ehk 20. aprillil ja ta oli selle üle väga uhke.

Veel ilmnes, et Sonboly kritiseeris parempopulistlikku parteid Die Alternative für Deutschland (Afd) (Altenatiiv Saksamaale), kuid ta ei olenud üheski äärmusparempoolses liikumises aktiivne.

Sonbolyt tundnud eakaaslaste sõnul oli temas palju viha nende suhtes, kes olid teistest riikidest hiljuti Saksamaale tulnud ning ta tahtis varjata nii oma Iraani päritolu kui esivanematest moslemeid, pidades end «puhastverd sakslaseks».

Samas oli ta uhke selle üle, et ta juured on Iraanis, sest sealt saabusid Euroopasse aarialased, keda hiljem kasutasid oma propaganda eesmärgil ära natsid.

Teisalt aga soovis noormees, et kõik kasutaksid tema kohta esimest eesnime Ali, mis on levinud nimi islamiusuliste seas.

Politsei sõnul valis Sonboly ostukeskuses tulistades oma ohvreid, sest kõik üheksa hukkunut olid oma päritolult välismaalased, mitte sakslased. Nende seas oli nii türklasi kui Kosovo albaanlasi ning nad kõik, välja arvatud üks, olid alla 21-aastased.

Lisaks ilmnes Sonboly arvuti läbivaatamisel, et ta otsis infot Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki kohta. Selle tõttu arvatakse, et Sonboly ajastas oma veretöö samale ajale, mil Breivik enda oma viis aastat tagasi toime pani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles