Lõuna-Koreas puhkes nn lohutusnaiste fondi avamisel kähmlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Koreas Soulis puhkesid täna kokkupõrked politsei ja meeleavaldajate vahel, kes üritasid takistada niinimetatud lohutusnaiste toetuseks mõeldud ja Tokyo rahastatud fondi avamist.

Lohutusnaisteks nimetatakse naisi, keda sunniti Teise maailmasõja ajal töötama Jaapani armeebordellides.

Küsimus on Lõuna-Koreas väga tundlik ning on aastakümneid piiranud Souli ja Tokyo vahelisi suhteid. Lõunakorealaste jaoks sümboliseerib lohutusnaisi ümbritsev rikkumisi, mille Jaapan sooritas Korea poolsaarel 1910.-1945. aastani kestnud koloniaalperioodil.

Möödunud detsembril jõudsid riigid küsimuses lõpliku ja pöördumatu leppeni. Selle alusel vabandas Jaapan juhtunu eest ning nõustus lohutusnaiste toetuseks looma ühe miljardi jeeni (8,6 miljoni euro) suuruse fondi.

Mõned lohutusnaistest ja lõunakorealastest aktivistid mõistsid sammu hukka, sest Jaapan keeldus võtmast küsimuses juriidilist vastutust.

«Te ei suuda ohvreid rahaga vaigistada,» skandeerisid kümned inimesed neljapäeval fondi avatseremoonial. Mitmed üliõpilased tungisid ruumi, kus Lepituse ja Paranemise Fondi ametnikud pidid andma pressikonverentsi ning politsei pidi nad jõuga minema toimetama.

Fondi juhi Kim Tae-hyuni sõnul kasutatakse fondi raha lohutusnaiste viimaste soovide täitmiseks, sest paljud neist on raskelt haiged ja elavad vaesuses.

Ajaloolaste põhivoolu hinnangul sunniti Jaapani armeebordellides prostituutidena töötama kuni 200 000 naist, kellest enamik on Korea poolsaarelt, kuid ka Hiinast ja teistest Aasia riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles