Pildid ja video: Obama sõnul külvavad vabariiklased vihavaenu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama esines kõnega Demokraatliku partei kongressil Philadelphias öeldes, et vabariiklased külvavad vihavaenu ja ässitavad ameeriklasi üksteise vastu.

Obama arvates andsid vabariiklased eesotsas nende presidendikandidaadi Donald Trumpiga oma möödunudnädalasel parteikongressil USA ja maailma tulevikust pessimistliku pildi, edastab Yle.

«Nende visiooni kohaselt tuleb ameeriklased üksteise ja kogu maailma vastu ässitada. Vabariiklaste eesmärgiks on luua barjääre ja tekitada viha, kuid USA, mida mina tunnen, ei ole selline,» nentis Obama.

USA presidendi sõnul on tema USA julge, optimistlik ja külalislahke.

Vihaste sõnavõttude poolest tuntud kinnisvaramiljardärist ja meediategelasest Donald Trumpist sai vabariiklaste ametlik presidendikandidaat möödunud nädalal.

Obama arvates on vabariiiklased eesotsas Trumpiga tegelikust elust kaugel ja ei näe tavaliste ameeriklaste probleeme, samuti ei ole vabariiklastel, kaasa arvatud Trumpil, pikaajalist strateegiat ühiskondlike probleemide lahendamiseks.

Obama vaatas tagasi oma presidendiks olemise ajale teatades, et selle aja jooksul on USAs nii mõndagi paremaks läinud.

«Minu riik on nüüd tugevam ja jõukam kui siis, kui ma esmakordselt presidendiks sain. On olnud mitmeid probleeme, mis nõudsid kiiret lahendamist, eelkõige majanduslangus, kuid samas oleme suutnud luua miljoneid uusi töökohti,» teatas Obama.

Obama rõhutas ka rahvusvahelist kliimakokkulepet, samasoolistele suuremate õiguste andmist ja reforme, millega on aidatud kõige vaesemasse ühiskonnakihti kuulujaid. Üks neist on tervishoid, mis Obama sõbul ei ole enam valitutele.

Obama arvates ei peaks ameeriklased riigijuhtimise suhtes kriitilised olema. Ta lisas, et riik tegeleb edasi uute töökohtade loomise, hariduse võimaldamise, õigussüsteemi parandamise, kuritegevuse vähendamise ja rassiküsimuste lahendamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles