Kuveidis mõõdeti 54-kraadine kuumarekord

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beduiin oma kaameliga kõrbes
Beduiin oma kaameliga kõrbes Foto: SCANPIX

Pärsia lahe ääres asuvas Kuveidis mõõdeti möödunud nädalal kuumarekord, mis oli 54 kraadi ning meteoroloogide teatel oli see ida temperatuurirekord ja üks kõrgemaid tmeperatuure kogu planeedil.

The Guardiani teatel mõõtis rekordkuumuse Loode-Kuveidis Mitribahis asuv ilmajaam, teine soojarekord mõõdeti Iraagis Basras ja see oli 53,9 kraadi.

Mõlemad rekordid kinnitas Maailma Meteoroloogia Oragnisatsioon (WMO), mis ootab Kuiveidist lisaandmeid.

Maailma seni kõrgeim temperatuur mõõdeti USAs Californias Surmaorus, kus elavhõbedasammas kerkis 10. juulil 1913. aastal 56,7 kraadini. Samas ei ole kõik meteoroloogid kindlad, et temperatuur seal nii kõrge oli, kuna 20. sajandi alguses oli temperatuurimõõtmine veel võrdlemisi algeline.

Kuveidi Mitribahi ilmajaam 40551asub USA sõjaväebaasi Camp Buheringi läheduses, kuid piirkonnas on vähe kohalikke elanikke, välja arvatud bediinidest rändkarjakasvatajad.

Tegemist on automaatse ilmajaamaga, kust andmed jõuavad Kuveit meteoroloogiameti meteoroloogideni. Samas vastab see ilmajaam WMO nõuetele ja seega on sealt saadud andmed autentsed.

Viimasel ajal on lisaks Kuveidile mõõdetud väga kõrgeid temperatuure veel Iraagis, Iraanis ja Saudi Araabia põhjaosas.

Meteoroloogide teatel on inimese kuumatavaluvuse piir 45 kraadi juures. 2015. aasta Pakistani ja India kuumalaines, kus temperatuurid olid pikka aega 50 kraadi ümber, hukkus 780 inimest hoolimata sellest, et nad olid kogu elu elanud soojas kliimas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles