Poolat võivad oodata sanktsioonid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola ja EL-i lipp.
Poola ja EL-i lipp. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit on öelnud Poolale, et poliitiline sekkumine põhiseaduskohtus peab lähima kolme kuu jooksul lõppema, vastasel juhul alustab Brüssel sanktsioonide rakendamist, vahendab Financial Times. 

Brüssel on süüdistanud Poola valitsust demokraatia kahjustamises. Euroopa Komisjon menetleb hetkel Poola põhiseaduskohtu juures tehtud muudatusi, mille eest on vastutav euroskeptiline Õiguse ja Õigluse partei. Kriitikute sõnul on tehtud muudatused halvanud kohtu tegevuse ja võtnud kohtult ära võimaluse teostada kontrolli riigivõimu üle.

«Meie järeldus on, et probleemid Poolas ei ole lahendatud. Kohus ei saa endiselt oma funktsiooni täita,» lausus komisjoni asepresident Frans Timmermans.

Poola juhtum on esimene, mille käigus Euroopa Liit on ametlikult süüdistanud liikmesriiki demokraatlike väärtuste ohustamises. Varssavil on nüüd aega kolm kuud, et olukorda parandada, vastasel juhul on väga tõenäoline, et riiki ohustavad Euroopa Liidu poolsed sanktsioonid.

Õiguse ja Õigluse partei on pärast novembris võimuletulekut üritanud saavutada kontrolli õigussüsteemi, meedia ja riigiettevõtete üle. Juunis mõistis Euroopa Komisjon Poola õigussüsteemis tehtud muudatused hukka ja ütles, et need on ohuks Poola seadustele. Vastasseis on tekitanud veelgi enam pingeid Brüsseli ja euroskeptiliste valitsuste vahel, sest euroskeptikute sõnul sekkub Euroopa Komisjon liialt riikide siseasjadesse.

Poolale sanktsioonide kehtestamiseks on vaja liikmesriikide ja Euroopa Parlamendi nõusolekut. Sanktsioonid võivad põhjustada pingeid Euroopa Liidu sees, sest tekiks senisest veelgi suurem diskussioon Brüsseli mõjuvõimu üle. Näiteks Ungari euroskeptikust peaminister Viktor Orban on öelnud, et Ungari paneks veto kõikidele Poola vastu suunatud sanktsioonidele.

Poola on kritiseerinud Euroopa Komisjoni lähenemist, nende sõnul ületab Euroopa Komisjon neile antud volitusi. Samuti on praegune Poola valitsus saatnud kriitikanooli oma poliitiliste oponentide suunas lahkhelide tekitamise eest, mis on kohtu ja parlamendi vahelise suhte rikkunud ja tekitanud riigis põhiseadusliku kriisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles