Egiptus keelas võimuvastaste demonstratsioonid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Kairos.
Rahutused Kairos. Foto: SCANPIX

Egiptuse võimud keelasid päev pärast massimeeleavaldusi demonstratsioonid, mis on suunatud valitsuse ja riigipea vastu.

Riigi julgeolekujõud olid eile sunnitud kasutama pisargaasi ja veekahureid, et laiali ajada pealinnas Kairos valitsuse ja presidendi Hosni Mubaraki tagasiastumist nõudnud tuhanded inimesed, vahendas BBC.

Siseministeeriumi teatel on keelatud kõik avalikud kogunemised, protestid ja marsid ning keelust üleastunute üle peetakse kohut.

Eile Kairos ja mitmes teises Egiptuse linnas puhkenud rahutuste käigus suri vähemalt kolm inimest. Reutersi teatel on kaks ohvrit meeleavaldajad ja üks politseinik.

Kokkupõrked politseinike ja Kairo kesklinnas asuva Tahriri väljaku hõivanud meeleavaldajate vahel kestsid terve öö, kuid hommikuks oli olukord mõnevõrra rahunenud. Võimud on saatnud suurematesse linnadesse siiski lisajõude.

«Peab toimuma muutus,» lausus Reutersile üks Kairo kesklinnas lihunikuna töötav mees, kes palus end nimetada lihtsalt egiptlaseks. «See on elu - vanad lähevad ja peale tulevad uute ideedega noored,» lisas ta.

30 aastat riigipeaametis püsinud Mubarak ja valitsus on demonstratsioonid hukka mõistnud. Ka on teateid sellest, et võimud on blokeerinud juurdepääsu sotsiaalmeediale. Näiteks ei pääse ligi mikroblogivõrgustikule Twitter, mida meeleavalduse organiseerijad kasutasid inimeste teavitamiseks.

USA välisminister Hillary Clinton ja mõned ELi riigid on avaldanud toetust protestidele, kus juhitakse tähelepanu demokraatia puudustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles