Merkel: põgenikena saabunud terroristid mõnitavad Saksamaad (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel andis täna Berliinis pärast Saksamaad tabanud rünnakutelainet pressikonverentsi, kus keskseteks teemadeks olid terrorismikuritegude kasv ja riigi pagulaspoliitika, vahendab Deutche Welle.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles täna, et põgenikena riiki saabunud ning äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) nime all rünnakud läbi viinud mehed mõnitasid riiki, kes nad vastu võttis.

Merkel tõotas pressikonverentsil, et Saksa võimud teevad kõik selgitamaks välja, kes on nende barbaarsete tegude taga ja toovad nad kohtu ette.

Saksamaa ei võlgne seda mitte üksnes ohvritele ja omastele, vaid kõigile sakslastele ja ka teistele põgenikele.

Saksamaa püüab teha julgeoleku tagamiseks kõik inimlikult võimaliku, ehkki konkreetsete meetmete rakendamisele peab eelnema põhjalik analüüs, lubas Merkel.

Ta kinnitas, et Saksamaa jääb kindlaks oma põhimõtetele ja annab varjupaika neile, kes seda väärivad.

15.06 «Viimase 11 kuuga oleme me saavutanud väga palju,» sõnas kantsler, viitega rändekriisile ja möödunud aasta augustis antud pressikonverentsile, kus ta ütles välja ajaloolised sõnad «Me saame sellega hakkama».

«Ma usun jätkuvalt, et me suudame - see on meie ajalooline ülesanne ja üleilmastumise ajastu ajalooline väljakutse.»

15.03 Merkel: me ei ole sõjas islami, vaid terrorismiga

14.56 «Ma ei ütleks, et olen vaevatud ja väsinud, pigem on mul lihtsalt väga kiired ajad.» Merkeli vastus ajakirjaniku küsimusele, kuidas ta ise viimase aja sündmuste valguses suure pinge all vastu peab.

14.52 Merkel: hirm ei saa dikteerida meie poliitilisi samme

14.51 «Viimase aja rünnakud on toimunud kohtades, kus igaüks meist oleks võinud viibida,» sõnas Merkel, viidates rünnakutele nii Saksamaal kui ka Prantsusmaal, Belgias, Türgis kui ka Ameerika Ühendriikides.

14.46 Merkel märkis, et hoolimata riiki tabanud vägivaldsetest rünnakutest, ei näe ta vajadust muutusteks oma pagulaspoliitikas.

Kantsler sõnas, et ründajate soov oli lõhkuda meie kogukonnatunnetust, avatust ja soovi inimesi aidata. «Me ei saa sellega nõustuda.»

14.35 Saksamaa kavatseb seista terroristide vihkamiskultuuri vastu.

14.33 Merkeli sõnul on pagulaste poolt toimepandavad rünnakud neile varjupaika andnud riiki mõnitavad.

14.27 Kantsleri sõnul peab Saksamaa jääma oma põhimõtetele truuks ja andma jätkuvalt peavarju neile, kes seda väärivad.

14.20 Merkeli sõnul on rünnakud Saksamaal ja kogu Euroopas meie jaoks massiivne lakmustest.

14.15 Vajame paremat hoiatussüsteemi, mis teavitaks meid võimalikest rünnakutest.

14.10 Hoolimata keerulisest olukorrast, peame inimesi aitama.

Pressikonverentsi järelkajasid (inglise keeles) saab jälgida Deutche Welle kodulehel.

Iga-aastane pressikonverents

90 minutit kestev pressikonverents algas täna kell 14 Eesti aja järgi. Iga-aastane ajakirjanike küsimustele vastamine toimub tänavu varem peamiselt poliitilise surve tõttu, mistõttu oli ka Merkel sunnitud oma puhkuse katkestama, traditsiooniliselt on see toimunud augusti lõpus.

Viimaste nädalate vägivaldsete sündmuste valguses on Merkel sattunud oma pagulaspoliitika tõttu nii opositsiooni kui ka mõne varasema liitlase tugeva kriitika alla.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles