Euroopa Nõukogu: ajakirjanikel on õigus allikaid kaitsta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede tühjad esiküljed.
Ajalehtede tühjad esiküljed. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Nõukogu võttis täna vastu resolutsiooni, mille järgi on ajakirjanikel õigus oma allikaid kaitsta, kuid teatud erijuhtudel võidakse meedialt nõuda nende avaldamist.

Uudisteagentuuri AFP vahendusel näeb Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) heakskiidu pälvinud resolutsioon ette seda, et ajakirjanikel on õigus keelduda allikate paljastamisest, kui see ei lähe vastuollu avalikkuse või isikute õigustega.

Ka avaldas ENPA muret selle üle, et Euroopas on sagenenud juhtumite arv, kus riikide valitsused avaldavad ajakirjanikele survet allikate avalikustamiseks. Resolutsiooni järgi peaks võimud selliste juhtumite puhul täpsustama, millised on need konkreetsed huvid, mis kaaluvad üles allikate konfidentsiaalsuse.

Seejuures julgustas organisatsioon Ungari võime parandama vastuolulist meediaseadust. Viimane asetab valitsuspartei kontrolli alla rahvusringhäälingu ja riigi uudisteagentuuri ning selle alusel moodustatud väga suurte volitustega meedianõukogu ning on pälvinud Euroopa Liidu kriitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles