Hispaania kuningas tegi Rajoyle ülesandeks valitsus moodustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felipe VI kroonimine.
Felipe VI kroonimine. Foto: SCANPIX

Hispaania kuningas Felipe VI tegi neljapäeval peaministri kohusetäitjale Mariano Rajoyle ülesandeks moodustada uus valitsus ning teha lõpp seitse kuud kestnud poliitilisele ummikseisule.

Rajoy ütles pressikonverentsil, et võttis ülesande vastu ning teeb tööd, et saada vajalik toetus. See on paras väljakutse, kuna enamus teistest parteidest on lubanud teda mitte toetada.

Hispaania on olnud ilma täielikult toimiva valitsuseta juba seitse kuud. Ummikseis sai alguse eelmise aasta 20. detsembril peetud üldvalimistest, mis ei andnud selget võitjat. Juunis peetud uued valimised andsid samasuguse tulemuse.

Seni on kõik jõupingutused uue valitsuse moodustamises kokkuleppele jõuda ebaõnnestunud.

Rajoy Rahvapartei (PP), mis on võimul olnud alates 2011. aastast, sai 26. juuni üldvalimistega 350-kohalisse parlamenti 137 esindajat.

Kuigi nende võidunumbrid on veidi suuremad kui detsembris, ei suutnud konservatiivne erakond ikkagi saavutada absoluutset enamust.

Pärast detsembrivalimisi pidi Rajoy piisava toetuse puudumise tõttu loobuma valitsuse moodustamise püüetest, sundides kuningat andma selle ülesande valimistel teise koha saanud Sotsialistliku Partei juhile Pedro Sanchezele. Ka tema ei tulnud ülesandega toime.

Kolmanda tulemuse saanud vasakäärmuslik Podemos ei soostunud sotsialiste toetama, mis viis uute valimisteni tänavu juunis.

Nüüd seisab Rajoy silmitsi sama raske ülesandega.

Sanchez on juba öelnud, et tema partei, millel on parlamendis 85 kohta, ei toeta Rahvaparteid. Sama on teatanud ka Podemos ja Ciudadanos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles