Ukraina ÜRO-s: Putini Krimmi-määrus on õigustühine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Krimmis.
Vladimir Putin Krimmis. Foto: RIA Novosti/REUTERS

Vene presidendi Vladimir Putini määrus annekteeritud Krimmi liitmisest Venemaa Lõuna föderaalringkonnaga on õigustühine, ütles Ukraina suursaadik ÜRO-s Volodõmõr Jeltšenko.

Jeltšenko sõnul palub ta ÜRO Julgeolekunõukogul teha avaldus, milles kinnitatakse Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust vastusena sellele määrusele. Suursaadik möönis, et Venemaa kindlasti blokeerib selle avalduse.

«See otsus on õigustühine nii nagu teisedki Krimmi suhtes tehtud otsused,» ütles Jeltšenko ajakirjanikele.

Ukraina soovitud avaldus viitaks ÜRO Peaassamblee resolutsioonile, milles mõisteti hukka Krimmi annekteerimine Venemaa poolt 2014. aastal.

«Me ei oleks üllatunud, kui Venemaa blokeerib selle avalduse, kuid see näitab taaskord, kes kus seisab,» ütles suursaadik.

Putin allkirjastas määruse Krimmi ühendamisest Venemaa Lõuna föderaalringkonnaga, et tugevdada föderaalorganite tööd, väitis Kremli pressiteenistus.

Jeltšenko avaldas lootust, et järgmine USA president austab ÜRO otsuseid, mis on mõistnud hukka Krimmi annekteerimise.

Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump on öelnud, et ta kaalub Krimmi tunnustamist osana Venemaast ning Moskvale Krimmi annekteerimise eest kehtestatud sanktsioonide tühistamist, kui ta peaks riigipeaks saama.

«Härra Trump ei ole USA president, vähemalt mitte praegu,» sõnas Ukraina suursaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles