Briti peaminister püüdis leevendada poolakate Brexiti-muresid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May
Briti peaminister Theresa May Foto: SCANPIX

Briti peaminister Theresa May sõitis neljapäeval Varssavisse, et püüda leevendada Poola valitsuse ja Ühendkuningriigis elavate sadade tuhandete poolakate muresid seoses Suurbritannia lahkumisega Euroopa Liidust.

"Ma tahan olla selgesõnaline, et Ühendkuningriigis elavad poolakad on endiselt teretulnud ning me hindame panust, mida nad annavad meie riigile," ütles May ühisel pressikonverentsil Poola peaministri Beata Szydłoga.

Umbes 790 000 poolakat moodustavad suurima kogukonna ligi kolmest miljonist Euroopa Liidu immigrandist, kes Suurbritannias elavad.

May sõnul loodab ta tagada Poola kodanike õigused, kui Suurbritannia EL-ist lahkub. Briti peaminister nõudis siiski ka vastusamme.

"Ainus asjaolu, mille puhul see ei ole võimalik, on see, kui ei tagata Briti kodanike õigusi, kes elavad üle kogu EL-i," sõnas ta.

Poola ja Briti peaminister teatasid ka otsusest hakata korraldama iga-aastaseid kahepoolseid tippkohtumisi.

"Ma pakkusin end esimese sellise kohtumise võõrustajaks Ühendkuningriigis," ütles May.

Szydło märkis omakorda, et Euroopa Liit peab tegema vajalikud muudatused, et "muutuda tugevamaks institutsiooniks".

EL "peab mõtlema, mis juhtus, et selline tähtis riik, sellise suure majandusega, otsustas Euroopa Liidust lahkuda," sõnas ta.

Varem neljapäeval kohtus May Bratislavas oma Slovakkia kolleegi Robert Ficoga, kelle riik on aasta teisel poolel Euroopa Liidu eesistuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles