Video: Iraani mehed protestivad naiste peakatmisnõude vastu kandes jihabi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani mehed kandmas jihabi
Iraani mehed kandmas jihabi Foto: Youtube

Iraanis on käimas kampaania, milles mehed on naistega solidaarsed ja kannavad mosleminaiste peakatet jihabi.

Iraani naised on viimasel ajal keeldunud traditsioonilise peakatte kandmisest ning on neid, kes on protesti märgiks lasknud enda juuksed täielikult ära lõigata, liikudes avalikkuses kiilana,  edastab The Independent.

Iraani meeste arvates ei peaks naisi sundima avalikkuses oma pead katma ja selle tõttu  toetavad nad naisi nende võitluses «rätikuvaba» elu eest.

Iraani naistele sai avalikes kohtades jihabi kandmine kohustuslikuks alates 1979. aasta islamirevolutsioonist  ja selle reegli täitmist jälgib moraalipolitsei.

Jihabi mitte kandvad naised ja naised, kelle jihabi ei peeta korrektseks, võivad saada kas trahvi või äärmuslikul juhul ootab neid ees vangistus.

Riik käivitas jihabi kandmise teemal reklaamikampaania, milles öeldakse, et need naised, kes oma pead kinni ei kata on automaatselt «langenud naised» ja austust mitteväärivad.

Lisaks teatati naistele, et kui nad jihabi ei kanna, siis võivad mehed neilt nõuda seksuaalteenusid.

Iraani naised astusid peakatmise nõudmise vastu öeldes, et nad ei pea jihabi kandma kui nad ei soovi.

Viimastel nädalatel on sotsiaalmeediasse ilmunud mitmeid fotosid, millel on näha Iraani mehi kandmas mosleminaiste traditsioonilist peakatet. Meeste juures on ka naervad naised, kes on nende abikaasa, õde, ema, sõbrannad ja sugulased, kelle pea ei ole kaetud.

Fotokampaania «My Stealthy Freedom» taga on new Yorgis elav Iraani päritolu inimõigusaktivist ja ajakirjanik Masih Alinejad, kes kutsus iraanlasi üles oma naisi toetama.

Tema sõnul on iraanlannad «aheldatud» alates teismeliseeast, mil nad peavad hakkama kandma jihabi ning naised on allutatud meeste ülemvõimule. Kuid Iraanis on aina enam mehi, kelle arvates ei saa nais sundida pead katma ja on ka neid mehi, kes peavad kohustuslikku jihabi kandmist naeruväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles