Nutirakendus, mis aitab ravida Süüria patsiente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor kontrollimas lapse tervist Süürias.
Doktor kontrollimas lapse tervist Süürias. Foto: ABDULMONAM EASSA/AFP

Süüriat on tabanud kodusõja tõttu arstide puudus, kuna paljud neist on sunnitud põgenema. Süüria arstid USAs on seetõttu loonud tehnika, mis aitab neist 10 000 kilomeetri kaugusel olevat abivajajat aidata.

Zaher Sahloul on intensiivravi spetsialist Chicagos, kes on Süüria-Ameerika Meditsiiniühingu liige. Doktor kirjeldas arendatud tehnoloogiat, kui «esimest korda, kui telemeditsiini on lahingutandril kasutatud», kirjutab the Observer.

«Me oleme paigaldanud kaamerad üheksasse haiglasse konfliktitsoonis, eelkõige Alepposse, Idlibi, Maarrat al-Numani ja Hamasse. Need on paigaldatud intensiivravi osakonda ja on ühendatud rakendusega nutitelefonis,» ütles Sahloul.

Ta jätkas «tegelikult on see lihtsalt üks kaamera, mis ei maksa rohkem kui 100 eurot ja on sarnane poes leiduvate turvakaameratega». Kõik, mis arst peab tegema, on avama rakenduse enda telefonis ning ta näeb, mis toimub näiteks intensiivravi osakonnas Aleppos.

«Kui mul on piisavalt informatsiooni patsiendi tervisliku olukorra kohta, edastan ma nõuanded arstidele ja õdedele kohapeal.»

Sahloul töötab koos 15 arstiga, kes on enamasti Süüriast pärit, kuid elavad Ameerika Ühendriikides. See rakendus lubab pidevat kommunikatsiooni doktoritega, kes on Süürias kohapeal.

Projektis kaasalöövad arstid on enamasti neuro-, ortopeedilised- või veresoonte kirurgid. Need on ka kehapiirkonnad, mille vigastusi esineb pommidest räsitud riigis kõige rohkem. Selliste arstide olemasolu konfliktitsoonis on kriitiliselt vajalik, sest näiteks Aleppos on 200 000 inimese kohta vaid üks veresoonte kirurg.

Protseduurid, mida arstid rakendusega läbi viivad, on peamiselt operatsioonijärgsed vaatlused. 24 kuni 48 tundi pärast operatsiooni on kõige tähtsamad, sest siis võib patsiendi seisund järsult halveneda. «Me vaatleme patsienti kuni nad haiglast välja saavad,» ütles Sahloul.

Samuti mainis doktor, et arstid vaatlevad kõiki haigusi alates südamerabandusest kuni neerupuudulikkuseni. Lisaks videokonsultatsioonidele suheldakse arstidega läbi rakenduste WhatsApp ja Viber, nii vahetatakse näiteks röntgenipilte.

Videokonsultatsioonid ei ole tegelikult uus nähtus, seda on kasutatud paljudes riikides, kus patsientideni jõudmine on raskendatud. See projekt on aga esimene, mida kasutatakse sõjatsoonis ning pärast kolme aastat kasutamist on see tõestanud ennast efektiivse vahendina.

Tänu rakendusele on treenitud arvukalt arste ning õdesid, ainukeseks probleemiks on aga võimalus, et haiglat tabab iga hetk pomm. Mitmed haiglad on seetõttu kolinud oma personali maa-alustesse ruumidesse.

Alates konflikti algusest 2011. aastal on rohkem arvatavasti kui 90 protsenti arstidest riigist lahkunud, kinnitab Erakorralise ja Meditsiinilise Abi Organisatsioonide Ühing, mis on Prantsusmaal töötavate Süüria arstide humanitaarühing.

2012. aasta algusest on hävitatud rohkem kui 177 haiglat, ligi 700 arsti ja meditsiinitöötajat on tapetud, ütles organisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles