Gruusia pikendas okupeeritud piirkondades eriolukorda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia parlament.
Gruusia parlament. Foto: SCANPIX

Gruusia parlament andis nõusoleku eriolukorda pikendamiseks 17. oktoobrini neis piirkondades, kus viibivad endiselt Venemaa väeüksused.


Viimati kiitsid Gruusia rahvasaadikud heaks president Mihheil Saakašvili esitatud eelnõu eriolukorda pikendamiseks 18. oktoobril. Selle kohaselt pikendati eriolukorda kuni 3. oktoobrini, vahendas civil.ge.

Parlamendi esimees Davit Bakradze avaldas lootust, et see on viimane kord, kui parlament peab eriolukorda pikendama.

Lähiajal võtab riigi parlament vastu ka seaduse, mis määratleb konfliktipiirkondade ja niinimetatud puhvertsoonide staatuse. Okupeeritud alade seadus on esimese lugemise parlamendis juba läbinud ja tõenäoliselt võetakse see vastu järgmisel nädalal.

Venemaa on lubanud oma väeüksused puhvertsoonides asuvatest kontrollpunktidest välja tõmmata hiljemalt 10. oktoobriks, mil Vene sõjaväelaste asemel peaksid piirkonda kontrollima asuma Euroopa Liidu vaatlejad ja Gruusia politseinikud.

Separatistliku Lõuna-Osseetia parlament ratifitseeris täna aga Vene Föderatsiooniga sõlmitud «sõpruse, koostöö ja vastastikuse abi lepingu», mida on nimetatud ka baaside lepinguks. Lõuna-Osseetia välisministeeriumi esindaja Murat Džiojevi teatel saadeti seadus nüüd allkirjastamiseks ka mässulise vabariigi presidendile Eduard Kokoitõle, vahendas Interfax.

ELi tsiviilmissiooni juht, Saksamaa diplomaat Hansjörg Haber, ütles Reutersile antud intervjuus, et suure tõenäosusega ei lubata ELi vaatlejaid separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia aladele. Siiski avaldas Haber lootust, et Lõuna-Osseetia julgeolekujõududega õnnestub jõuda kokkuleppele, mis võimaldaks vaatlejatel siseneda mässulise vabariigi territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles