WHO kavatseb transsoolisuse vaimuhaiguste nimistust välja arvata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht Margaret Chan.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht Margaret Chan. Foto: ALAIN GROSCLAUDE/AFP/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kavatseb väidetavalt muuta oma praegu kehtivat seisukohta, mis klassifitseerib transsoolisi vaimuhaigust põdevate inimestena, vahendab Vice News.

Muudatus tehakse WHO rahvusvahelisse haiguste nimistusse (International Classification of Diseases, ICD), mida kasutavad arstid üle terve maailma.

1990. aastast pärit nimekirja on kritiseeritud ka varem, viimati ajakirjas Lancet Psychiatry, kus avaldati Geoffrey Reedi vastavasisuline uurimus, mis põhines 260 transsoolise täiskasvanuga peetud intervjuudel. Kuigi transsooliste seas esineb ka vaimuhaigusi põdevaid inimesi, tuleneb see nende kogetust, kuhu kuuluvad näiteks nii ühiskondlik tõrjutus kui vägivald, mitte aga transsooliseks olemisest kui sellisest, märkis Mehhiko riiklikus sõltumatus ülikoolis töötav Reed intervjuus Washinton Postile.

Muudatus plaanitakse sisse viia 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles