Spiegel:NATO militaarjuhi lähikondsed ärgitasid konflikti Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja USA kindral Philip Breedlove.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja USA kindral Philip Breedlove. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Hiljuti lekkinud e-mailidest selgub, et endise NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip Breedlove'i lähikondlased proovisid  kahtlaste moodustega Ukrainasse relvi tarnida. Need püüdlused suurendasid konflikti lääne ja Venemaa vahel.

Breedlove'i privaatsetest e-mailidest avaldati 1096 ja neis on hästi kajastatud 12 kuud kirjavahetust, algusega Krimmi annekteerimisest Venemaa poolt. Konflikti käigus surid tuhanded sõdurid nii Ukraina armeest kui ka niinimetatud venemeelsetest separatistidest ja ligi 2 miljonit inimest põgenes Ida-Ukrainast, kirjutab Der Spiegel.

Venemaa toetab niinimetatud Ukraina separatiste relvade, sõdurite ja nõuandjatega. Kui 2015. aastal kutsuti ka Washingtoni konflikti sekkuma riskiti sõjaga ida ja lääne vahel. Värskelt lekkinud e-mailidest selgub salajane võrgustik lääne agitaatoreid, kes Breedlove'i ümber tegutsesid ja konflikti Ukrainas ärgitasid.

Elektroonilised kirjad tekitavad küsimusi, kust sai ülemjuhataja oma informatsiooni, mis kutsusid teda tegema ülepingutatud väljaütlemisi Ukraina konflikti kohta. Tema ütlused situatsiooni kohta pidid kindlustama relvade tarnimise Kiievisse.

Kindral ja tema lähikondlased nägid tarne takistustena USA president Barack Obamat ja Saksamaa kantslerit Angela Merkelit. Phillip Karberi, kes oli Breedlove'i võrgustiku peamiseid informante, sõnul olid Obama ja Merkel «poliitiliselt naiivsed ja kahjulikud» kuna kutsusid konflikti rahumeelselt lõpetama.

Ühes kirjas endisele USA välisministrile Colin Powellile, kirjutas Breedlove: «Ma arvan, et POTUS (USA presidendi akronüüm) näeb meid ohuna, mida peab vähendama ... ehk ta ei lase mind sõtta?». Ta küsis Powellilt ka, kuidas on võimalik Obamat Ukraina konfliktiga rohkem siduda.

Breedlove otsis nõuandeid mitmetelt prominentsetelt inimestelt. Teiste seas kontakteerus kindral endise NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Wesley Clarkiga, samuti USA asevälisministriga Euroopas ja Aasias Victoria Nulandiga ja USA suursaadikuga Kiievis Geoffrey Pyattiga.

Peamise nimena käis e-mailidest aga läbi Phillip Karber,USA konservatiivse mõttekoja president, kes spetsialiseerus Ida-Euroopa liitmisele NATOga.

2015. aasta veebruaris, kui Ukraina kriis oli jõudnud haripunkti kirjutas Karber, et on leidnud võimaluse relvade tarneks ilma, et Ühendriigid peaksid otseselt seotud olema. E-mailis seisis, et Pakistan on lubanud «laua all» müüa Ukrainale TOW-II tüüpi raketiheitjaid, samuti olevat Poola olnud nõus oma vana varustust Ukrainasse saatma.

Poola varustuse eeliseks olevat selle vanus ning võimalus, et seda ei suudeta eristada juba olemasolevast Ukraina varustusest. Mõlemad riigid nõudsid siiski USA mitteametliku nõusolekut ja Poola tahtis asemele uusi NATO standarditele vastavaid relvi.

Breedlove'i ja tema mõttekaaslaseid takistasid ka Merkeli ja Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri proov leida Ukraina kriisile rahumeelset lahendust. Relva tarne läbiviimiseks hakkasid Karber ja Clark looma hirmsaid pilte stsenaariumitest, mis Ukraina hülgamise korral reaalsuseks saavad.

Nende hulka kuulusid Hiina huvi laienemine Vaiksele ookeanile ja NATO lagunemine, tema väitel sai situatsiooni vältida ainult sõjalise abiga Ukrainale.

Karberi kirjad jätsid olukorrast Ukrainas apokalüptilise mulje,  kirjutades, et vene agendid on nüüd kõikjal ja Ukraina destabiliseerimine käib igal rindel. Sellegi poolest usuti Karberisse, kuna ta olevat, vähemalt enda väitel, reisinud rindele tosinaid kordi ja veetnud seal Ukraina sõduritega aega, tutvudes olukorraga.

Tegelikult on Karberi näol tegu vastuolulise kujuga, kes on alates Külma sõja aegadest on läänt ida poolt tulevate agressioonidega hirmutanud ning edastanud valeinformatsiooni rindel toimuva kohta.

Spiegelile tunnistas Karber, et e-mailide sisu on autentne ja tema tehtud nõuanded olid antud hetkel õiged, «ma arvan, et mul oli rohkem õigus kui et ma eksisin».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles