ÜRO otsustas Burundissse saata rahvusvahelised politseijõud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu hääletas Burundi resolutsiooni üle.
ÜRO Julgeolekunõukogu hääletas Burundi resolutsiooni üle. Foto: ANDREW KELLY/Reuters

ÜRO Julgeolekunõukogu nõustus reedel saatma Burundisse ÜRO politseijõud, kelle ülesandeks on jälgida inimõiguste olukorda ja ohjeldada vägivalda.

Julgeolekunõukogu kiitis Prantsusmaa esitatud resolutsioonivisandi politseijõudude saatmise kohta heaks 11 häälega.

Pealinna Bujumburasse ja mujale riiki saadetakse 228 ÜRO politseiametnikku.

Bujumburas lasti möödunud nädalal maha valitsuse endine minister ja kõneisik Hafsa Mossi. Mossi oli Burundi infominister ja valitsuse kõneisik aastatel 2005-2007, viimastel aastatel oli ta Ida-Aafrika õigusassamblee liige.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) teavitas kuu alguses, et Burundi luureteenistus piinas oma peakorteris ja salajastes paikades kümneid arvatavaid valitsusvastaseid.

Piinamisi viidi sageli läbi koostöös valitsust toetava sõjalise noorteorganisatsiooniga Imbonerakure.

Burundis valitseb kaos alates 2015. aasta aprillist, kui president Pierre Nkurunziza teatas kavatsusest kolmandaks ametiajaks riigipeaks kandideerida. Julgeolekujõud tapsid proteste maha surudes sadu inimesi.

Järgnenud valimistel saigi Nkurunzizast president.

HRW sõnul peksid luureteenistuse agendid kinnipeetavaid haamritega, torkisid teravate raudoradega jalgu ja tilgutasid kehale sulaplastikut.

Inimõigusorganisatsioon kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu üles saatma Burundisse rahvusvahelisi politseijõude ning moodustama uurimiskomisjoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles