Finantskriisis Hamas jagab palkade katteks maad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sipa USA/ScanPix

Finantskriisis Gaza sektorit valitsev islamiliikumine Hamas annab ametnikele maksmata palkade katteks maad.

Hamas võlgneb liikumisele lojaalsele 40 000 ametnikule maksmata palkades miljoneid dollareid ning liikumine hakkas võlgade katteks jagama neile maad.

Tegemist on ajutise lahendusega ega pole veel strateegiline samm, mis suudaks lahendada Gaza probleemid, lausus Hamasi kõrge ametnik Salah al-Bardawil.

Otsus on märk sellest, et Hamas ja selle kontrollitud alad on finantsraskustes. Liikumine kehtestas märtsis uued maksud ning praegu saavad selle ametnikud iga kuu oma palgast 45 protsenti.

Maa jagamiseks pidid ametnikud moodustama neljast ametnikust koosnevad grupid, millele anti 500 ruutmeetrine maalapp. Ametnikel on õigus saadud maa edasi müüa või ehitada sellele hooneid. Lisaks saavad nad maalapile kogunenud liiva müüa, hinnaga 100 dollarit ühe veoautokoorma eest.

Oma maalapi saamiseks on dokumendid juba täitnud umbes 13 000 avalikku teenistujat ning kolm esimest kätteandmise projekti algavad augustis.

Enamik väljajagatavast maast asub Rafah' ja Khan Younise linna lähistel, kus kunagi paiknesid Gaza lõunaossa rajatud juudiasundused. Viimased lammutati pärast seda, kui Iisrael tõmbas 2005. aastal sektorist välja oma väed ja asunikud.

Kõnealused ametnikud pole arvatud Hamasi rivaali Fatahi kontrollitud Palestiina Omavalitsuse ametnike nimistusse, mistõttu sealt nad oma palku ei saa. Gaza ametnike lubamine omavalitsuse palgale oleks tekitanud Palestiinale abi osutavatele riikidele pahameelt, sest paljud lääneriigid peavad Hamasi terroriorganisatsiooniks ning pelgavad, et nende antud raha satub Hamasi kätte.

Fatah on erastamiskavale vastu.

Gaza elanikele valmistavad pahameelt tööpuudus, ulatuslikud elektrikatkestused ning Iisraeli ja Egiptuse kehtestatud blokaad, mis ei luba territooriumil elaval 1,8 miljonil inimesel sealt lahkuda. Maailmapanga andmeil on Gaza sektoris töötuse määr 38 protsenti.

Hamasi peamine probleem on 2014. aastast pärinev Egiptuse otsus sulgeda Gazat ja Egiptust ühendavad salakaubatunnelid. Enne nende sulgemist teenis Hamas tarbekaupade ja kütusega salakaubitsemisest miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles