Õõvastav vaatepilt: «reeturite surnuaed» Türgis (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Türgi on asunud riigipöördekatses süüdi mõistetud sõjaväelasi matma ekskavaatoriga kaevatud märgistamata haudadesse.

Praeguseks on Türgi valitsus kaevanud kolm hauda 0,1 hektari suurusele maa-alale Istanbuli idaosas. «Surnuaia» näol on tegemist loomade varjupaiga lähedal asuva tühjalt seisva ehitusplatsiga, mida kasutatakse riigipöördekatses süüdi mõistetud sõjaväelaste matmiseks.

Istanbuli linnapea Kadir Topbas nimetas seda «reeturite surnuaiaks». Sinna maetavad inimesed ei saa hauakive ega muid tähiseid, rääkimata kombekohasest ärasaatmisest. Hauad kaevatakse ja aetakse kinni ekskavaatoriga.

Kuigi türklased on näidanud riigipöördekatse järel üles toetust valitsusele, on paljude meelest «reeturite surnuaia» puhul liiale mindud. Viimase nädala jooksul on levinud selle suhtes laialdane kriitika, kus Türgi kodanikud, ja mitte ainult inimõiguslased, on avaldanud sellise tegevuse suunal sotsiaalmeedias vastumeelsust.

Selline reaktsioon on viinud ametnike projektist eemaldumiseni.

Kuigi Türgi religioosne ladvik on öelnud, et ei kavatse riigipöördekatses osalenutele kombekohast talitust läbi viia, ei poolda nad ka «reeturite surnuaia» ideed, mainides, et see on surnute omakstele valus.

Pole teada, kas president Erdoganil või kesvalitsusel on surnuaia plaaniga mingit seost.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles