Putin vältis oma Sloveenia-visiidil poliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin vältis laupäeval NATO ja Euroopa Liidu liiget Sloveeniat külastades igasugust avalikku vihjet pingetele läänega, keskendudes ajaloole, mitte poliitikale.

Tema külaskäigu peasündmuseks oli tseremoonia Sloveenia põhjaosas Vršiči mäekurus, kus saja aasta eest hukkus laviini all umbes 300 Vene sõjavangi.

Nende ellujäänud seltsimehed, kes pidid Esimese maailmaõja ajal ehitama läbi mägede varustusteed Austria-Ungari armeele, rajasid sellesse paika hiljem Vene kabeli, mis seisab seal siiamaani.

Pärast kõnet pühale Vladimirile pühendatud kabelis, sõitis Putin Ljubljana keskkalmistule, et avada uus monument mõlemas maailmasõjas hukkunud Vene sõduritele.

Putin lausus oma kõnes, et monument peegeldab põhimõtet, et igasugune katse ajalugu ümber kirjutada või õigustada miljoneid elusid nõudnud kuritegusid on lubamatu.

Oma kolmandal visiidil Sloveeniasse pärast võimuletulekut 2000. aastal õhtustab Putin president Borut Pahoriga Brdo lossis, endises Jugoslaavia liidri Josip Broz Tito residentsis, kus ta 2001. aastal sai kokku oma USA ametivenna George W. Bushiga.

Visiidil rakendatakse väga karme julgeolekumeetmeid, osaliselt suleti Sloveeniat ja Austriat ühendav maantee.

Tegemist on sel aastal 63-aastase Vene riigipea kolmanda visiidiga Euroopa Liidu riiki, eelmised külaskäigud viisid teda Kreekasse ja Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles