Tuneesia peaminister kaotas usaldushääletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia peaminister Habib Essid pärast laupäeval parlamendile peetud kõnet.
Tuneesia peaminister Habib Essid pärast laupäeval parlamendile peetud kõnet. Foto: FETHI BELAID/AFP

Poolteist aastat ametis olnud Tuneesia peaminister Habib Essid kaotas laupäeval suurelt parlamendi usaldushääletuse.

Essidile umbusalduse avaldamise poolt hääletas 118 parlamendisaadikut ja valitsusjuhi jätkamist toetas vaid kolm. Hääletamata jättis 27 rahvaesindajat.

Essidi valitsusele heidetakse ette suutmatust võidelda majanduskriisi, kõrge töötuse ja islamiäärmuslastega, kes korraldavad üha rohkem rünnakuid.

Valitsus sattus tugeva surve alla pärast seda, kui president Béji Caïd Essebsi astus juunis üles kohalikus televisioonis, kus kritiseeris teravalt Essidi valitsust ja kutsus üles uue ühtsusvalitsuse moodustamisele. Essebsi lubas, et toetab rahvusliku ühtsuse valitsust, kui sellesse kuuluvad Nobeli rahupreemiaga pärjatud Tuneesia ametiühinguliit UGTT ning tööstuse, kaubanduse ja käsitöö liit UTICA.

Muudatuste tegemine nõudis praeguse valitsuse laialisaatmist, millele järgnevad tõenäoliselt läbirääkimised kõigi asjaosaliste erakondade, ametiühingute ja tööandjate vahel.

"Härra Essidi valitsuse viga on see, et ta ei ole tunnistanud rahvale, millises olukorras riigi ta eest leidis," ütles president.

Endise peaministri Ali Lareyedhi hinnangul on praegune valitsus lihtsalt liiga nõrk.

"Aeg on muutusteks," ütles ekspeaminister.

Tuneesia majandusele on andnud tõsise hoobi terrorirünnakud, millest rängim leidis aset eelmise aasta juunis, kui džihadistid lasid rannakuurordis maha 38 turisti.

Uue valitsuse esmasteks ülesanneteks saavad olema võitlus terrorismi, korruptsiooni ja tööpuudusega, lahendus tuleb leida ka suurtele piirkondlikele erinevustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles