Prantsuse parlamendiliige: parem olla tatarlane Krimmis, kui venelane Lätis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thierry Mariani Simferopolis Viisakate inimeste kuju juures.
Thierry Mariani Simferopolis Viisakate inimeste kuju juures. Foto: SCANPIX

Üksteist Prantsuse parlamendisaadikut käisid eelmisel nädalal Krimmis välisvisiidil. Oma külaskäiguga ei vilistanud poliitikud ainult Ukraina terviklikkusele ja rahvusvahelistele sanktsioonidele, vaid kostitasid avalikkust ka enneolematute väljaütlemistega.

«Delegatsiooni» juht Thierry Mariani tõi ühe Prantsuse parlamendiliikme kohta kuuldavale vägagi huvitavaid avaldusi.

Näiteks sõnas ta, et Krimmi ühendamine Venemaaga peegeldab sealse enamuse tahet ning Venemaaga ühinemata oleks muutunud Krimm samasuguseks lahingutandriks nagu Ida-Ukraina.

Lisaks eitas või ignoreeris ta inimõiguste rikkumisi nii opositsiooni vaigistamisel kui kohalike vähemusgruppide enesemääramisel, väites, et Euroopa on liiga ametis Krimmi tatarlaste pärast muretsemisega.

«Euroopa huvi Krimmi tatarlaste pärast muretsemisel jätab tähelepanuta venekeelsele elanikkonnale osaks saava diskrimineerimise Balti riikides, mis on selge märk Euroopa topeltstandarditest vähemusrahvastega tegelemisel,» sõnas Mariani.

«On parem olla tatarlane Krimmis kui venelane Lätis. Kuid Euroopa eelistab seda unustada,» lisas ta Prantsuse meediaväljaandele RT.

Peale kohtumist Krimmi «võimudega» väljendas ta arvamust, et lood suurest hulgast jäljetult kadunud inimestest ning väited Krimmi tatarlaste õiguste rikkumisest on propaganda.

Mariani väitis, et oli oma küsimustele saanud väga täpseid vastuseid.

Ukraina sõnul näitab visiit austuse puudumist riigi iseseisvuse suhtes.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius lausus, et oli visiidist šokeeritud. Tema sõnul on sellise visiidiga oht rikkuda rahvusvahelist õigust. «Ilma Ukraina võimude loata Krimmi sisenemine tähendab Moskva nõudmiste tunnistamist.»

Prantsuse parlamendiliikmed saabusid Krimmi visiidile Moskvast, olles seega okupeeriva riigi külalised ning sealjuures kooskõlastamata oma tegevust mingilgi moel Ukraina riigiga.

Prantsuse välisministeeriumi sõnul oli tegu rahvusvahelise õiguse rikkumisega ning Ukraina nimetas parlamendisaadikute käitumist vastutustundetuks.

Krimmi venemeelse liidri Sergei Aksjonovi sõnul on visiit märk sellest, et sanktsioonid Venemaa vastu ei tööta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles