Trump: USA võib leppida Krimmi annekteerimisega (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Reuters / Scanpix

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump oletab, et Ühendriigid võivad leppida Krimmi annekteerimisega Venemaa poolt, kui see viib paremate suheteni Moskvaga ja tihedama koostööni äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

See vaatenurk on vastuolus Obama administratsiooni omaga, mis kehtestas majandussanktsioonid Venemaa vastu Ukraina territooriumi hõivamise eest kaks aastat tagasi. Ka ÜRO ei soovi, et riigid tunnustaksid Krimmi Venemaa osana. Ja paljud tähtsamad USA vabariiklased seisavad Krimmi küsimuses kindlalt Ukraina poolel.

Usutluses telekanalile ABC oletas Trump, et Krimmi elanikud tahaksid pigem kuuluda Venemaa alla. Samas ei ole USA tunnustanud Venemaa korraldatud referendumeid Krimmis ja usub, et neid ei viidud läbi ausalt.

Trump lisas, et ei olnud segatud jõupingutustesse, mis pehmendasid vabariiklaste platvormi Ukraina aitamise osas. Kuigi see platvorm ei ole venemeelne, suutsid Trumpi poolehoidjad seal välja jätta viite Ukraina relvastamisele.

Varem on Trumpi kampaaniajuht, poliitikastrateeg Paul Manafort teinud lobitööd Ukraina endise presidendi ja Putini toetaja Viktor Janukovõtši poolt.

Vastuseks teisele küsimusele USA-Vene suhete kohta tõrjus Trump väiteid nagu oleks tal mingeid sidemeid Vene presidendi Vladimir Putiniga, öeldes, et ei ole kohtunud temaga isiklikult ega rääkinud ka telefoniga.

"Ta on öelnud varasematel aastatel häid asju minu kohta," ütles Trump Putini kohta. "Ma mäletan, et aastate eest, paljude aastate eest ütles ta midagi väga head mu kohta. Mina ütlesin midagi head tema kohta, kui Larry King oli saatejuht. See oli tükk aega tagasi."

Trump ütles, et oleks suurepärane, kui Ühendriigid saaks Venemaaga läbi ja Venemaa aitaks võidelda Islamiriigi vastu.

"Meil saavad olema paremad suhted Venemaaga," ütles ta. "Ja paremad suhted Venemaaga on hea asi, mitte halb asi."

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles