Europoli tagaotsitavate kurjategijate nimekirjas on kaks isikut, kelle leidmise eest on tasu välja pandud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europoli juht Rob Wainwright
Europoli juht Rob Wainwright Foto: SCANPIX

Euroopa Politseiameti (Europoli) tagaotsitavate kurjategijate nimekirjas Europe´s Most Wanted Fugitives on vaid kaks kurjategijat, kelle leidmise eest on välja pandud rahaline tasu.

Iga Euroopa riik saab panna Europoli tagaotsimisnimekirja, mis pidevalt uueneb, kaks tagaotsitavat isikut, edastab mtv.fi.

Praeguse seisuga on selles nimekirjas kaks Austria kodakondsusega meest, kelle eest on välja pandud rahaline tasu. Alates Europoli nimekirja kasutusse võtmisest on seal olnutest 14 tabatud ning kaheksa juhtumi puhul viisid tabamiseni kodanikelt saadud vihjed.

Tagaotsitavate isikute nimekirjas olijate kohta saab anda vihjeid anonüümselt Europoli lehekülje vastavas osas.

Praegu on selle nimekirja kõige tagaotsitum 1984. aastal Kosovos sündinud Hime Lufaj, kelle eest on välja pandud 10 000 euro suurune leiusumma. Europoli andmetel kahtlustatakse seda isikut relvastatud röövi korraldamises ja politseiniku tapmiskatses, keda ta pussitas rinda ja kätesse.

Lufaj võttis röövi ajal naise pantvangi ja pussitas juhuslikult sündmuspaigas olnud isikut. Austria politsei koos Europoliga on otsinud Lufajd taga alates 2009. aastast.

Europoli nimekirjas teisel kohal on samuti Austriaga seotud isik, Tibor Foco, kes mõrvas 1986. aastal prostituudi ja kelle leidmise eest on välja pandud 2900 eurot.

Kohus mõistis talle 1987. aastal eluaegse vangistuse, kuid tal õnnestus 1995. aastal vanglast põgeneda. Austria politsei on  teda otsinud alates 1997. aastast ning isik, kes annab politseile ta leidmiseni viiva vihje, saab tasuks 2900 eurot.

Europoli tagaotsitavate nimekirjas olnutest on kaheksa tabatud. Nimekirjas on praegu 40 tagaotsitavat kurjategijat.

Europol avas Europe´s Most Wanted Fugitives lehekülje selle aasta jaanuaris ja seni on saadud mitmeid anonüümseid vihjeid, mis on aidanud kurjategijaid tabada.

Pilte vaata siit ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles