Küsitlus: duumavalimistel kavatseb osaleda 46 protsenti venemaalastest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma hoone Moskvas.
Vene riigiduuma hoone Moskvas. Foto: SCANPIX

Septembrikuistest riigiduumavalimistest kavatseb osa võtta alla poole venemaalastes - 20 protsenti läheb «päris kindlasti» hääletama ja 26 protsenti «pigem», selgus sõltumatu uuringufirma Levada Keskus korraldatud küsitluse tulemustest.

Kindlasti ei lähe riigiduumat valima 14 protsenti venemaalasi, 11 protsenti kahtles, kas lähevad. Veerand (25 protsenti) ei tea veel, kas läheb.

Kui valimised leiaks aset lähimal pühapäeval, hääletaks Ühtse Venemaa poolt 39 protsenti kõikidest venemaalastest ja 57 protsenti neist, kes on oma valiku teinud.

10 protsenti venemaalasi ja 15 protsenti otsuse langetanutest on valmis hääletama kommunistide või liberaaldemokraatide poolt. Õiglase Venemaa poolt kavatseb hääletada vastavalt 3 ja 5 protsenti.

Küsimusele, millise elanikkonna osa huve kaitseb Ühtne Venemaa, nimetas 30 protsenti oligarhe, pankureid, suurettevõtjaid, 28 protsenti eriteenistuste ja siseministeeriumi töötajaid ning sõjaväge, 26 protsenti föderaal- ja piirkonnaametnikke, veerand leidis, et eranditult kõiki.

Umbes protsent otsuse langetanud venemaalasi on valmis hääletama Kommunistõ Rossii ja Jabloko poolt.

Küsimusele, millise elanikkonna osa huve kaitseb Ühtne Venemaa, nimetas 30 protsenti oligarhe, pankureid, suurettevõtjaid, 28 protsenti eriteenistuste ja siseministeeriumi töötajaid ning sõjaväge, 26 protsenti föderaal- ja piirkonnaametnikke, veerand (25 protsenti) leidis, et eranditult kõiki.

Kommunistlik partei esindab 31 protsenti arvates lihtinimeste - teenistujate, tööliste ja põllumeeste huve, 23 protsendi arvates elanikkonna vaeseima kihi, kõigest ilmajäetute ja 17 protsendi arvates haritlaskonna - õpetajate, arstide, inseneride, alamastme spetsialistide huve.

Liberaaldemokraatid pidi uuringu tulemuste kohaselt esindama eranditult kõiki (19 protsenti), aga ka lihtsaid inimesi (17 protsenti) ja keskklassi (16 protsenti).

Õiglast Venemaad adutakse haritlaskonna - õpetajate, arstide ja alamastme spetsialistide ning lihtinimeste huvide kaitsjana (´a 15 protsenti), 14 protsenti arvas, et see esindab eranditult kõiki, ja 37 protsenti jäi vastamisega kimpu.

Rohkem kui pool (55 protsenti) ei osanud arvata, kelle huve esindab Jabloko, veel rohkematel ei ole aimugi, keda võiks esindada PARNAS (71 protsenti).

Seitsmes riigiduuma valitakse 18. septembril 2016.

Pooled 450 saadikust valitakse erakonnanimekirjade alusel ja pool ühemandaadilistes ringkondades. Erakondadele kehtib 5-protsendiline valimiskünnis.

Uuring viidi läbi 22.-25. juulil ning selles osales 1600 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles