Soome politsei konfiskeeris arstide ettekirjutuse põhjal 2000 tulirelva (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes on Euroopa Liidu liikmesriikidest kõige rohkem relvaomanikke.
Soomes on Euroopa Liidu liikmesriikidest kõige rohkem relvaomanikke. Foto: Scanpix/Lehtikuva

Meditsiiniringkondades seas käivad jätkuvalt vaidlused, kas arstlikud testid on siiski parim viis usaldusväärselt hinnata isiku võimalikku kalduvust vägivaldsele käitumisele, vahendab Yle.

Soome politsei on alates 2012. aastast konfiskeerinud arstide riskihinnangute alusel ligi 2000 relva. Relvi puudutavat seadusandlust karmistati 2007. ja 2008. aastal toimunud koolitulistamiste järel, kus hukkus 20 inimest.

2012. aastal vastu võetud seadus, mis nõuab, et arstid informeeriksid kohe politseid, kui nende hinnangul võib relva omav isik olla ohuks iseendale või teistele. Soome väljaande Aamulehti sõnul möödunud aastal konfiskeeritud relvade arv vähenes, sest vastavat seadusandlust lõdvendati.

Aamulehti lisab, et Euroopa Liidu relvadirektiivi uuendamise valguses, on taas tõusnud päevakorda ka küsimus, kas relvalubade jagamisega tegelemine on ikkagi arstide roll.

Politseikomissar Jussi Kytösaari sõnul sai politsei esimese kolme aasta jooksul pärast uue seaduse ratifitseerimist arstidelt üle 2000 vastavasisulise teate, millest 1800 juhul lõppes see relva konfiskeerimisega rohkem kui 500-lt inimeselt.

Riikliku terviseinstituudi arengujuht ja psühhiaater Jukka Kärkkäinen ütles Aamulehtile, et toimiv relvalubade hindamine vajaks täiendavaid ressursse ja kindlasti ka arstide koolitamist. Hetkel on Soomes alla saja arsti, kel on olemas väljaõpe hindamaks vägivaldse käitumisega seotud riske.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles