Prantsusmaal on suletud 20 mošeed (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
d'Evry mošee.
d'Evry mošee. Foto: SCANPIX

Prantsuse võimud on alates detsembrist sulgenud umbes 20 mošeed ja palvekoda, kus võimude hinnangul propageeriti islamiäärmuslust, ütles täna siseminister Bernard Cazeneuve.

«Prantsusmaal pole mingit kohta neile, kes kutsuvad üles ja õhutavad viha palvekodades või mošeedes ning inimestele, kes ei pea lugu teatavatest vabariigi põhimõtetest, iseäranis meeste ja naiste võrdsuse põhimõttest,» sõnas minister.

«Seetõttu langetasin mõne kuu eest otsuse sulgeda mošeed riikliku eriolukorra, juriidiliste või administratiivsete meetmete kaudu. Umbes 20 mošeed suleti ja suletakse ka teisi,» ütles ta.

Cazeneuve kõneles pärast kohtumist Prantsuse Moslemite Nõukoguga.

Prantsusmaal on umbes 2500 mošeed ja palvekoda, millest 120-s jutlustatakse range salafistliku islamivoolu sõnumit.

Alates 2012. aastast on Prantsusmaalt välja saadetud 80 inimest. Mitukümmend inimest ootab väljasaatmist, sõnas minister täpsustamata.

Prantsusmaa üritab viimastel aastatel tulla toime pretsedenditu džihadistide rünnakutelainega.

Rünnakud on tõstatanud küsimused riikliku julgeoleku puudujääkide, kuid samuti paljude mošeede rahastamise kohta.

Peaminister Manuel Valls sõnas eelmisel nädalal, et on valmis kaaluma moslemite pühakodade välisrahastamise ajutist peatamist.

Cazeneuve'i sõnul üritavad Prantsuse võimud luua ilmalikest printsiipidest lugu pidades süsteemi, millega kaasneks mošeede rahastamise täielik läbipaistvus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles