Pentagon kinnitas USA õhurünnakuid Liibüas (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa valitsuseväed võitlemas ISISega Sirtes.
Liibüa valitsuseväed võitlemas ISISega Sirtes. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/Scanpix

USA kaitseministeerium kinnitas õhurünnakute korraldamist Liibüas pärast sealse valitsuse palvet võtta sihikule äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) peamine tugipunkt Sirte.

«Liibüa ühtsusvalitsuse (GNA) palvel korraldasid USA relvajõud täppisrünnakuid ISIL-i sihtmärkide vastu Liibüas asuvas Sirtes, et toetada ühtsusvalitsuse vägesid, mis püüavad ISIL-it purustada nende peamises tugipunktis Liibüas,» ütles Pentagoni pressiesindaja Peter Cook avalduses, kasutades ISISe teist nimekuju.

Pentagon on varasemalt Liibüas korraldanud ISISe oluliste liikmete tapmiseks kaks õhulööki, kuid eile tehtud rünnak oli Sirte linnale esimene. USA õhurünnakud Sirtes jätkuvad koostöös ühtsusvalitsusega, lisas Cook.

Esmaspäeval toimunud õhulöökides hävitati tsiviilisikuid rünnanud ISISe tank ning kaks ISISe sõidukit, mis ohustasid kohalikke üksusi, lausus pressiesindaja.

USA president Barack Obama andis loa pommitamisteks Pentagoni kõrgete ametnike soovitusel, ütles Cook. USA kaitseministeeriumi õhulöögid on järjepidevad meie püüdlustega ISIL-i vastases võitluses, tehes koostööd võimekate ja motiveeritud kohalike üksustega, lisas ta.

Ühendriikide sõjalennukid ründasid veebruaris Liibüas Sabratha lähedal ISISe väljaõppelaagrit, tappes tõenäoliselt nende kohaliku liidri Noureddine Chouchane ja veel mitukümmend džihadisti. Novembris hukkus USA õhulöögis ISISe üks juhtfiguuridest Abu Nabil, keda tunti ka nimega Wissam Najm Abd Zayd al-Zubaydi.

Kõrge USA valitsusametniku sõnul piirdub USA Liibüas õhulöökide ning nende sooritamiseks vajaliku teabe jagamisega. USA sõdurid ei osale GNA toetuseks operatsioonides Liibüa pinnal, lisas allikas.

Õhulööke sooritatakse ISISe sõjataristu olulisematele osadele, nagu tankidele, suurekaliibrilistele relvadele ning komandopunktidele.

Liibüa on kaoses alates 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõjast. Võimu ja energiaressursside pärast võitlevad kaks rivaalitsevat valitsust ja hulk relvarühmitusi.

ISISise pühasõdalased kinnitasid võimuvaakumit ära kasutades Liibüas kanda ning nende keskuseks kujunes Sirte linn. Pentagoni hinnangul on linnas alla tuhande ISISe võitleja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles