President Putin teeb valimiste eel võimuladvikus suurpuhastust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP/Scanpix

Septembris toimuvate riigiduuma valimiste eel on Venemaa president Putin vahetanud välja märkimisväärselt palju tippametnike, Kremli väidete kohaselt ei tasu nende kahe sündmuse vahel seost otsida, kirjutab Die Welt.

«Tegemist on tavapärase riigipea poolt läbiviidava rotatsiooniga, mille eesmärgiks on teatud juhtudel suurendada efektiivsust, mõnel puhul ka parandada praegust mitterahuldavat olukorda,» sõnas presidendi pressiesindaja Dmitri Peškov.

Hetkeseisuga on oma ametist vabastatud seitse kuberneri, suursaadik, Venemaa tolliameti direktor ja veel rida madalamatel diplomaatilistel ametikohtadel töötavaid inimesi. Vähemalt kuuele neist on määratud ka uus ametikoht.

«Vene süsteemis ei lasta põhimõtteliselt kedagi lihtsalt lahti,» ütles Die Welt'ile poliitikaanalüütik Ekaterina Schulmann. «Kui inimest just vahi alla ei võeta, tuleb talle uus töökoht otsida. Inimesi liigutatakse ühelt positsioonilt teisele nagu malenuppe. See on keeruline protsess, mis eeldab ühe korraga mitme otsuse tegemist.»

Schulmanni sõnul kaitseb see eelkõige vanema generatsiooni huve, sest nende lapsed ja sugulased on praeguseks juba sellises eas, et võiksid muul juhul võtmepositsioonid enda kätte haarata.

Hetkel ongi Venemaal toimumas põlvkondade vahetus, kuid selle muutuse normaalseks toimumiseks puuduvad vajalikud mehhanismid, märgib ta.

Vahel kasutatakse inimeste ametist kõrvaldamiseks ka kriminaalkaristusega ähvardamist, lisab analüütik.

Peaminister Dmitri Medvedev kirjutas möödunud nädala neljapäeval alla tolliameti juhi Andrei Beljaninovi lahkumisavaldusele, kes oli endine KGB agent ja viibinud 1980ndatel aastatel koos Putiniga Ida-Saksamaal. Teda süüdistati kvaliteetalkoholi smuugeldamises ning pärast seda kui julgeolekuteenistus Beljaninovi kodu ja kontoriruumid läbiotsis, kinnitati tema tagasiastumine.

Venemaa riigimeedia teatel leidsid uurijaid mehe kodust 400 000 dollari väärtuses sularaha. Beljaninovile pole küll esitatud süüdistust, kuid tema ametikoht on määratud Vladimir Bulavinile. Endise FSB asedirektorina, on Bulavinil samuti Venemaa luureteenistusega lähedased sidemed.

Veel üks FSB ametnik, Jevgeni Sinitšov, määrati juhtima Kaliningradi, kus asub Venemaale strateegiliselt oluline Balti laevastiku staap.

Presidendi pressiesindaja sõnul oli endiste sõjaväelaste ja julgeolekutöötajate nimetamine nii Kaliningradi kui ka Jaroslavli oblasti kubernerideks Putini isiklik otsus. Viimasel juhul hakkab kuberneri rolli hakkab täitma senine siseministri asetäitja ja endine KGB ohvitser Dmitri Mironov.

«Ta näitas sellega oma usaldust, et nemad on õiged inimesed antud piirkondade edasise käekäigu ees seisma,» märkis Peškov.

Ametist vabastati ka Venemaa suursaadik Ukrainas Mihhail Zurabov.

KGB-s töötanud Vladimir Putinile on juba tema võimule saamise algusaegadest iseloomulik ümbritseda end julgeolekuteenistuse kogemusega inimestega.

Schulmanni sõnul võib seda pidada praeguseks üle 15 aasta kestnud Putini režiimi kõige iseloomulikumaks jooneks, lisades, et uue trendina võib välja tuua Putini kalduvust nimetada ametisse ka presidendi turvameeskonna liikmeid, mida demonstreerivad hästi Tula, Krasnodari ja Kalingradi näited.

Vahetuste käigus liitis Putin ka 2014. aastal Ukrainalt okupeeritud Krimmi poolsaare Lõuna föderaalringkonna koosseisu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles