Vene Föderatsiooni keskpank andis välja Pronkssõduri pildiga mündi (1)

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni Keskpank andis välja uue 5-rublaste mälestusmüntide sarja, kust leiab ka Tallinnasse püstitatud punaarmeelaste mälestusmärgi nn Pronkssõduri.
Vene Föderatsiooni Keskpank andis välja uue 5-rublaste mälestusmüntide sarja, kust leiab ka Tallinnasse püstitatud punaarmeelaste mälestusmärgi nn Pronkssõduri. Foto: Vene keskpank

Vene keskpank andis eile välja uue mündisarja «Nõukogude vägede poolt fašistlike sissetungijate käest vabastatud pealinnad», kus peal 14 riigi pealinnadesse punaväelastele püstitatud monumendid, teiste seas ka Tallinna Pronkssõdur.

5-rublaste müntide sarjas on esindatud 14 iseseisva riigi pealinnad. Vene Föderatsiooni Keskpanga pressiteenistuse teatel leiab sealt veel Kiievi, Minski, Vilniuse, Chișinău, Bukaresti, Riia, Belgradi, Varssavi, Budapesti, Bratislava, Viini ja Berliini. 

Müntidel on kujutatud nendesse linnadesse punaväelastele püstitatud monumendid ja niinimetatud vabastamise kuupäevad. Monumendi taga näeb vastava pealinna siluetti.

Kõiki neid münte antakse välja kaks miljonit eksemplari.

Nimekirjas, kus uut mündiseeriat tutvustatakse, tuuakse esimesena välja Ukraina pealinnas Kiievis asuvat punaväelaste memoriaali kujutav münt, millele trükitud kuupäev 6. november 1943. Ukrainaga peab Venemaa endiselt sõda ning on kuulutanud, et tegemist on vennasrahvaga.

Foto: Vene keskpank

Tallinna Pronkssõdur (nõukogudeaegse ametliku nimega Tallinna Vabastajate Monument) asus 2007. aastani Tallinna Kesklinnas Tõnismäel. Ausammas põhjustas pingeid Eesti rahvuslaste ja Nõukogude sõjaveteranide vahel ja pahandas paljusid eestlasi sellega, et kuju ümber otse Tallinna südalinnas tähistati igal aastal Nõukogude Liidu võitu II maailmasõjas, mis eestlastele tähendab aga omariikluse kaotust ja okupatsiooni algust. 

26. aprillil 2007 ümbritseti Pronkssõduri monument ja selle ümbrus kõrge taraga ning sinna püstitati telk arheoloogiliste väljakaevamiste läbiviimiseks. Politsei ja Pronkssõduri kaitsjate vastasseis viis õhtul inimeste laialiajamiseni politsei märuliüksuse poolt. Järgnesid massilised lõhkumised ja rüüstamised Tallinna kesklinnas.

27. aprilli öösel otsustas Eesti valitsus Pronkssõduri viivitamatult teisaldada. Samal ööl viidi see politsei valve all minema. 27. aprillil kestis märatsemine ja lõhkumine kella neljani öösel. Rahutused jätkusid pärastlõunal ja kestsid 28. aprilli öösel kella kaheni. Edasistel päevadel-öödel otseseid rahutusi Tallinnas enam ei toimunud, kuid pingeline õhkkond kestis.

30. aprillil avati kõigile vaatamiseks Pronkssõduri monument selle uues asukohas Tallinna Kaitseväe kalmistul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles