Siberi katku leviku Venemaal põhjustas tõenäoliselt enneolematult soe ilm (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neenetsi põlisrahvas Venemaal
Neenetsi põlisrahvas Venemaal Foto: SCANPIX

Siberi katku, ehk antraksi levik Jamali piirkonnas, Venemaal nõudis 12-aastase poisi elu. Arvatakse, et selle uue levikupuhangu on põhjustanud Lääne-Siberi ebatavaliselt soojad ilmad, mis soodustavad antraksibakterite arengut, vahendab Guardian.

Katku surnud 12-aastane poiss kuulus Neenetsi põlisrahva hulka. Eelmisel nädalal toimetati 72 sealset põliselanikku ennetavalt Salehardi haiglasse uuringutele, 41 neist olid lapsed.

Haigus on tuvastatud veel  20 inimesel. Nakatunute seas on kaheksa last ja 12 täiskasvanut. Nende seisund on rahuldav. Viimati ilmutas Siberi katk ennast Jamali piirkonnas 1941. aastal.

Katk on nõudnud rohkem kui 2300 põhjapõdra elu ja evakueeritud on 63 inimest.

Siberi katku bakterid võivad sula oodates külmunud inimkehadel ja korjustel säilida sadu aastaid. Külmunud maa tõttu ei ole Neenetsitel traditsiooniliselt olnud kombeks oma lahkunuid matta, tihti jäetakse nad puidust kirstuga maapinnale. Sula tõttu võib katk seetõttu jõuda lagunevatelt laipadelt joogivette.

Teise võimalusena kahtlustatakse katku koldena kohalikku surnuaeda või nakatunud metsloomaliha, mis piirkonnas populaarseks toiduks on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles