Ühendriikides suri Nobeliga pärjatud keemik Ahmed Zewail

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX SCANPIX / REUTERS

Egiptuse meedia teatas teisipäeval, et Ühendriikides suri 70-aastasena Nobeliga pärjatud keemik Ahmed Zewail.

Zewailil oli USA ja Egiptuse topeltkodakondsus.

Egiptuse president Abdel-Fattah al-Sissi väljendas teadlase surmaga seoses kahetsust ja avaldas tema lähedastele kaastunnet. Riigipea sõnul kaotas Egiptus oma väljapaistva poja ja suure eeskuju.

Zewail sai 1999. aastal miljoni dollari suuruse Nobeli preemia, kuna näitas, et "kiire laseri tehnika võimaldab vaadelda, kuidas aatomid keemilise reaktsiooni ajal molekulis liiguvad".

Pasadenas California Tehnoloogiainstituudis töötanud Zewaili tehnika abil saab keemilisi reaktsioone jälgida viisil, mis on võrreldav jalgpallimatši teleülekande aegluubis kordustega, võimaldades saada toimuvast detailsemat pilti. Samal moel uuris Zewail aatomeid ja molekule keemilise reaktsiooni ajal, et näha, mis tegelikult juhtub, kui ühed keemilised ahelad lagunevad ja moodustuvad uued.

"Professor Zewaili panus on revolutsioon keemias ja selle naaberteadustes, sest seda tüüpi uurimus võimaldab meil olulistest reaktsioonidest aru saada ja neid ette ennustada," kirjutas Rootsi akadeemia auhinna määramisel.

Zewail sündis Egiptuses ja õppis enne Ühendriikidesse siirdumist Aleksandria Ülikoolis. Doktorikraadi omandas ta Pennsylvania Ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles