Video: taanlane oli 13 kuud Islamiriigi käes vangis, kuid pääses eluga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Rye
Daniel Rye Foto: Youtube

Taanlane Daniel Rye oli otsimas kadunuks jäänud ameeriklasest reporterit James Foleyt, kui ta 2013. aastal langes Süürias Islamiriigi kätte.

Briti meedia teatel ilmus Puk Damsgårdi kirjutatud raamat «Adapted from Isis Hostage: One Man´s True Story of 13 Month in Captivity», milles räägitakse Rye kannatustest ja ta ellujäämisest.

Džihadistid tegid märgatavalt kõhnunud Ryest kaks kuud pärast ta vangistamist video, milles ta pidi Islamiriiki ülistama. Daniel Rye pääses vabadusse 2014. aasta suvel pärast seda, kui terroristid olid saanud mehe perekonnalt kaks miljonit dollarit lunaraha.

Raamatu kohaselt elas taanlane 13 kuud piinarikast elu koos veel 19 džihadistide poolt kinnivõetuga, kuna mitte keegi neist ei teadnud, millal nende elu võib lõppeda.

Taanlase esimene vägivallakogemus oli peaagu kohe pärast džihadistide kätte langemist, kui tema ja veel paar kaaslast pidid olema kõrbes tunnistajaks veel ühe vangi külmaverelisele hukkamisele.

Rye sõnul teadis ta juba varem, et džihadistid löövad kinnivõetutel päid maha, kuid talle oli uudis, et nad kasutasid ka «leebemat» tapmisviisi, milleks oli mahalaskmine.

Hukkamist jäädvustati propaganda eesmärgil. Pärast hukkamist pöördus kaamera tunnistajaks olnud pantvangide suunas, neil olid käes paberid, millele oli kirjutatud, et eluga pääsemiseks peab nende eest maksma kaks miljonit dollarit, muidu nad tapetakse.

Daniel Rye oli pikka aega üksinda, teda peksti ja tehti ajupesu, ta üritas enesetappu, kuid valvur takistas seda. Pärast nelja nädalat töötlemist sai ta lõpuks natuke rahu ja kui ta siis üle hulga aja end peeglist nägi, ei olnud see tema.

Mais 2013 röövitud Ryele hakkas tasapisi kaaslasi tulema, kes samuti olid džihadistide kätte vangi langenud. Oktoobris oli neid üle tosina, üks neist ka Rye otsitud ameeriklane James Foley.

Siis hakkasid džihadistid esitama lunarahanõudeid. Rye viidi Ühendkuningriigist pärit võitleja Jihadi-Johni ette, kes temalt küsis, kas ta tahab koju tagasi pääseda ja kes on nõus tema eest maksma.

Daniel Rye vastas, et ta pere ei ole rikas, kuid laenude abil saaksid summa kokku. Džihadist sõnas taanlasele, et kui nad raha ei saa, siis ta lastakse maha.

2014. aasta alguses viisid Islamiriigi džihadistid 19 lääne kodanikku Aleppost Raqqasse, samal ajal üritas Rye pere ta asukohta kindlaks teha.

Veebruaris 2014 sai Daniel Rye ema Susanne Rye e-kirja, milles nõuti poja eest kaks miljonit dollarit sularaha ja hoiatati, et kui ta selle meediale paljastab, siis on tagajärjed karmid.

Märtsis 2014 sai Rye 25-aastaseks, ta kinnivõtjad olid sellest teadlikult ja «kinkisid» talle sünnipäevaks peksmise. Vägivallatsejad jäädvustasid juhtunu.

11. juunil 2014 küsiti Ryelt, kas tema on taanlane ja kui ta vastas jaatavalt, siis küsiti veel: «Kes ostis sinu vana auto?» Just seda küsimust Rye ootas, sest see oli kokkuleppekood, mis näitas lähedastele, et ta on elus.

Talt küsiti ka auto värvi ja see oli õunaroheline. Danile Rye eest oli lunaraha makstud ja ta pääses vabadusse.

Islamiriigi võitlejad viisid Daniel Rye Türgi piiri äärde, kus ta anti üle Türgi sõduritele. Taanlane lendas Türgist kodumaale 20. juunil 2014.

Sama aasta augustis hukkasid džihadistid ameeriklase James Foley, oktoobris aga veel ühe vangi Alan Henningi.

Osa Ryega koos olnutest on ikka Islamiriigi vangid. Hukkamised toime pannud britist džihadist hüüdnimeha Jihadi-John, kodanikunimega Mohammed Emwazi, hukkus lääneliitlaste droonirünnakus. Islamiriik kinnitas seda selle aasta alguses.

Daniel Rye on seni 19 isikust koosnenud rühmast ainus, kes pääses vangistusest lunaraha abil. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles