Süürias kasutati kahel korral keemiarelva (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleppo linn.
Aleppo linn. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria põhjaosast on tulnud teateid kahest rünnakust, kus on kasutatud keemiarelva. Rünnakud leidsid aset Saraqebi ja Aleppo linnades, vahendab CNN. 

Vabatahtlike päästjate organisatsiooni Süüria tsiviilkaitseteenistuse sõnul heideti esmalt Saraqebi linna elamurajoonidele kloorgaasi sisaldavaid balloone. Aleppos toimunud rünnaku puhul ütles Süüria valitsus, et selle eest on vastutavad terroristid, aga tõendid viitavad Süüria president Bashar al-Assadi seotusele mõlema rünnakuga.

Venemaa, kes on Süüria ja president Assadi peamine sõjaline partner, on keemiarelvade kasutamist kindlalt eitanud. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul on süüdistused keemiarelvade kasutamise kohta meedia fabritseeritud.

Ameerika Ühendriigid ei ole veel sajaprotsendiliselt kinnitanud, et Saraqebi linnas kasutati keemiarelva, aga USA sõnul on järjest süvenev kahtlus, et linnale heideti kloorgaasi. Rünnaku eest peetakse vastutavaks Assadi, sest gaas heideti linnale õhust ning Süüria opositsioonivägede kasutuses ei ole õhusõidukeid, mille abil saaks sellise rünnaku läbi viia.

Saraqebi rünnakutes vigastada saanuid aidanud Süüria Tsiviilkaitse sõnul kannatas 30 inimest hingamisprobleemide käes, mille oli suure tõenäosusega põhjustanud kloorgaas. CNNiga rääkinud arsti sõnul viitasid ka kannatanute sümptomid kloorgaasi sissehingamisele. Sümptomite hulka kuulusid vett jooksvad silmad, krambid, higistamine, köhimine ja hingamisraskused.  

Teine rünnak leidis aset Aleppo vanalinnas. Linna terviseinspektor Mohamad Hazouri sõnul hukkus rünnaku käigus viis tsiviilisikut ning kaheksa inimest kannatasid mürkgaasi sissehingamisest põhjustatud lämbumise käes.

Aleppo ja Saraqebi linnade vaheline vahemaa on umbes 50 kilomeetrit.

CNNi sõnul tulid teated väidetavast keemiarünnakust ajal, mil mässuliste kontrollitav Aleppo idaosa oli tugeva suurtükitule ja õhurünnakute all. Aleppo idaosa pommitamine oli Süüria valitsusvägede ja Venemaa poolne vastus mässuliste katsetele murda valitsusvägedepoolne piiramisrõngas. Eelmisel nädalal õnnestus valitsusvägedel Aleppo idaosa ümber piirata ning mässuliste poolt kasutatavad varustusteed sulgeda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles