Amnesty: Austraalia ahistab põgenikke sihilikult (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Inimõigusorganisatsioonide värskest raportist selgub, et väidetavalt ahistab Austraalia sihilikult asüülitaotlejaid, kes paiknevad Nauru saarel asuvas laagris.

Igapäevane vägivald, enesetapukatsed ning meditsiinilise hooleta jäänud lapsed on ainult mõned nähtustest, mida inimõigusorganisatsioonid Amnesty International ja Human Rights Watch külastusel Nauru saarel asuvasse Austraalia põgenikekeskusesse märkasid.

Human Rights Watch`i laste õiguste osakonna nõustaja Michael Bochenek oli üks kahest uurijast, kes saart valitsust eelnevalt ette hoiatamata külastasid.

«Minu kogemuse kohaselt ei ole üheski arenenud riigis saanud varjupaika taotlevatele inimestele osaks selline kohtlemine,» sõnas Bochenek CNNile.

Inimõigusorganisatsioonide väitel on Austraalia valitsus saarel valitsevatest probleemidest teadlik ning paistab neid ära kasutavat asüülitaotlejate minema hirmutamiseks.

Austraalia valitsusametnikud eitasid süüdistusi ja väitsid, et ei ole sellega kuidagi seotud.

Saare külastuse jooksul rääkisid põgenikud Bochenekile, et neile kohalike poolt osaks saav ahistamine on tavapärane, lisaks ei ole neil arstimeid ning paljud kaaluvad enesetappu, nende seas ka kümne aasta vanused lapsed.

Enam kui 20 intervjueeritud põgenikku ütlesid, et kohalikud elanikud on neid röövinud või rünnanud, nende hulgas mees, keda oli matšeetega pähe löödud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles